ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οδική ασφάλεια του αύριο-OPEN DAY IMET/EKETA την Κυριακή & βράβευση γυμνασίου Τρικάλων

open day81118Σκέψου ασφαλώς, κινήσου έξυπνα. Με αυτό το σύνθημα το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών), κύριος ελληνικός ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους πανευρωπαϊκά, παραχώρησε συνέντευξη τύπου με κεντρικό θέμα την Οδική Ασφάλεια.

Στη συνέντευξη ήταν παρόντες οι κκ. Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, ο Βασίλης Χαλκιάς, πρόεδρος της HELLASTRON (Ένωση Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων), Δρ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης και η χορογράφος-καθηγήτρια χορού Τατιάνα Παπαδοπούλου καθώς και η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε το Πανελλαδικό Βραβείο “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2018”, σε συνεργασία με τη HELLASTRON και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), το οποίο φέτος αποδίδεται στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, για τις δράσεις του σε σχέση με την Οδική Ασφάλεια. Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της θέσπισης των Βραβείων Οδικής Ασφάλειας ΙΜΕΤ-HELLASTRON-ΣΕΣ. Όπως επισήμανε, “πίσω από καινοτόμες, πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών κι αυτό οφείλει να αναδειχτεί μέσω του βραβείου “Καλύτερης Δημοσίευσης Οδικής Ασφάλειας Νέου Ερευνητή” (φέτος απονεμήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στους Απόστολο Αναγνωστόπουλο και Φωτεινή Κεχαγιά). Παράλληλα, οι μεμονωμένες προσπάθειες που γίνονται σήμερα από σχολεία, αστυνομικές διευθύνσεις, δήμους και άλλους φορείς και βραβεύονται μέσω του βραβείου “Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας”, πρέπει να ενισχυθούν, ώστε το βραβείο να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για να φτάσουμε στο σημείο να ανταγωνίζονται οι εταιρίες σε πλειστηριασμό υπευθυνότητας για την Οδική Ασφάλεια“.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βασίλης Χαλκιάς αναφέρθηκε στην μεγάλη βελτίωση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που είναι «από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη», τονίζοντας πως «δεν μας φταίει ο δρόμος» για την οδική μας συμπεριφορά ενώ όσον αφορά στα θύματα της ασφάλτου ήμασταν ως χώρα 28οι και γίναμε 24οι στις χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας πρόοδο 61%. «Πριν 15 χρόνια είχαμε 2000 νεκρούς ετησίως», σημείωσε ο κ. Χαλκιάς «και σήμερα έχουμε 730, χωρίς βέβαια ο αριθμός να είναι ικανοποιητικός αφού μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΣ κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου τόνισε πως “η απονομή του φετινού βραβείου σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας συστράτευσης του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επαγγελματικού δυναμικού της χώρας με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας”.

Ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης κ. Γιάννης Κωστάκης, έχοντας βιώσει τα αποτελέσματα τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 18 ετών, ανέφερε πως “το τραγικό τροχαίο, δεν τον έκανε να φοβηθεί το τιμόνι, τον έκανε όμως να το σεβαστεί...και κυρίως να σέβεται τις συνθήκες οδήγησης”. Ο πρωταθλητής Ιωάννης Κωστάκης, από το 1996 οπότε και ασχολήθηκε με την κολύμβηση χαρίζει συνεχώς μεγάλες, χρυσές νίκες στην Ελλάδα και στους Έλληνες δίνοντας το μήνυμα όπως όλοι οι παραολυμπιονίκες πως στη ζωή, με δύναμη, επιμονή, πίστη και τόλμη μπορείς να κατορθώσεις ό,τι επιθυμείς.

Η γνωστή χορογράφος Τατιάνα Παπαδοπούλου, με ιστορικό τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 23 ετών, τόνισε την ανάγκη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, που, στη δική της περίπτωση της έσωσε τη ζωή. Έχοντας μείνει 1,5 χρόνο σε ακινησία, διαφοροποίησε έκτοτε την οδική της συμπεριφορά με τρόπο σημαντικό.
Στη συνέντευξη τύπου έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τις απτές δράσεις του ΙΜΕΤ σε σχέση με την Οδική Ασφάλεια, δράσεις που ξεπερνούν τις συνήθεις συμβουλές και νουθεσίες και άπτονται της καθημερινότητας, τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και πανελλαδικά.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο πρωταθλητής Ιωάννης Κωστάκης, από το 1996 οπότε και ασχολήθηκε με την κολύμβηση χαρίζει συνεχώς μεγάλες, χρυσές νίκες στην Ελλάδα και στους Έλληνες δίνοντας το μήνυμα όπως όλοι οι παραολυμπιονίκες πως στη ζωή, με δύναμη, επιμονή, πίστη και τόλμη μπορείς να κατορθώσεις ό,τι επιθυμείς. Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου του ΙΜΕΤ, αναφέρθηκε στο σοβαρό τροχαίο που τον έφερε αντιμέτωπο με τον θάνατο. Ήταν μόλις 18 χρόνων όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός, συγκρούστηκε σφοδρά με κάποιο φορτηγάκι, εξαιτίας της ολισθηρότητας , σ’ έναν δρόμο, στην Αθηνών-Πατρών, μέχρι πρότινος-καρμανιόλα. Σ’ εκείνο το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους οι οδηγοί των δυο οχημάτων και ο νεαρός Γιάννης , πάλεψε πολύ καιρό για να κρατηθεί στη ζωή. Το τραγικό τροχαίο, δεν τον έκανε να φοβηθεί το τιμόνι, τον έκανε όμως να το σεβαστεί. Να τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Να προσέχει τις συνθήκες. Την ίδια ώρα κι έχοντας πολλά ταξίδια εξωτερικού στο ενεργητικό του, σχολιάζει έντονα το οδικό δίκτυο που δεν είναι πάντα ασφαλές γι αυτό και πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας καθώς και τις συνθήκες οδήγησης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Για τη γνωστή χορογράφο Τατιάνα Παπαδοπούλου η χρήση της ζώνης ασφαλείας είχε ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή της. Τραγικό τροχαίο την καθήλωσε για περισσότερο από 9 μήνες στο κρεβάτι. Ήταν μόλις 23 χρόνων, ταλαντούχα, γεμάτη ελπίδες για διεθνή καριέρα στο χορό όταν επιστρέφοντας ένα βράδυ από διασκέδαση όντας συνοδηγός σε αυτοκίνητο που οδηγούσε φίλος της, αποφάσισε από άγνωστη παρόρμηση που έμελε να αποδειχθεί σωτήρια, να φορέσει για πρώτη φορά στη ζωή της, ζώνη ασφαλείας, ενώ κινούνταν εντός πόλης. Τα λίγα συγκεχυμένα δευτερόλεπτα του τροχαίου, της άλλαξαν τη ζωή, την οποία της χάρισε η ζώνη ασφαλείας. Αιτία του ατυχήματος, όπως θα μάθαινε αργότερα, η υπερβολική ταχύτητα. Συμπέρασμα εκ των υστέρων για την ίδια, ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σε κανέναν, όχι τουλάχιστον εύκολα». Το σοβαρό τροχαίο(τραυματίστηκε στην σπονδυλική στήλη, είχε κατάγματα σ’ όλο το σώμα και πέρασε 1,5 χρόνος για να κάνει τα πρώτα της βήματα) την έκανε να αναθεωρήσει πολλά για τον εαυτό της, τη ζωή, τις αξίες και τις προτεραιότητές της. Ταυτόχρονα, άλλαξε την οδική της συμπεριφορά. Τώρα, πηγαίνει πιο σιγά στο δρόμο, δεν πίνει, φοράει ζώνη ασφαλείας παντού και αυτό προτείνει να κάνουμε και οι υπόλοιποι. Οδηγοί και επιβάτες.

ΔΡΑΣΕΙΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων ανέπτυξε, εντός του 2018, πολλαπλές συντονισμένες δράσεις που άπτονται της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Ασφάλειας. Μεταξύ αυτών ομιλίες με ειδικούς του ΙΜΕΤ, εφαρμογή των διαδραστικών μαθημάτων και παιγνίων του eDriveAcademy, παρουσιάσεις που αφορούν τα ατυχήματα και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν, δράση και έρευνα στην πόλη των Τρικάλων από τους μαθητές σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά οδηγών και πεζών, βιωματικές δράσεις για την κινητικότητα αναπήρων, για την Οδική Ασφάλεια και τον Κ.Ο.Κ. καθώς και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΤΙΑΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ)

Η Τατιάνα Παπαδοπούλου σε ηλικία 16 χρόνων έγινε δεκτή με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου, μετά από συμμετοχή της σε παγκόσμιο διαγωνισμό (Special Entry).
Αποφοίτησε κατέχοντας BA in Dance Education και Μεταπτυχιακό Τίτλο MA in Choreography and Performance. Το 1991 έγινε μέλος της Seresta Dance Company. Είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ομάδας Σύγχρονου Χορού “Χορευτές του Βορρά”, των αναγνωρισμένων από το κράτος σχολών χορού “Arabesque”, Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Φεστιβάλ Χορού “motum” και Performers Manager του TEDx Thessaloniki.
Είναι επίσης πτυχιούχος της Imperial Society of Teachers of Dancing και κάτοχος του Teaching Certificate (CBTS) και Diploma in Dance Teaching Studies (DDTS) της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.
Στο ενεργητικό της έχει αλλεπάλληλες εμφανίσεις ως χορεύτρια και χορογράφος: European Youth Festival - Αγγλία, Floriade Festival - Ολλανδία, Prix Volinine - Γαλλία.
Μετά από πρόσκληση συνεργάστηκε με καλλιτεχνικούς θεσμούς όπως Freddie Rutz Company με έδρα την Ελβετία, Ο.Π.Π.Ε. ‘97, Sani Festival, Festival Unesco, Biennale Νέων Καλλιτεχνών, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Βalkan Arts Market ,Φεστιβάλ "Δημήτρια", Φεστιβάλ Δάσους.
Έχει χορογραφήσει τις παραγωγές των Χορευτών του Βορρά το διάστημα 1995-2017: Χαμένες πατρίδες, Χορευτές του Βορρά, Εξομοίωση, Πάλι από την αρχή, Rom, Ένα κομμάτι ουρανού μου ανήκει, Anima Libera, Και μετά από ένα βαθύ ύπνο…, Τα γενέθλια, Alter Εgo, Carpe…Somnium, Erga omnes…, Τα γενέθλια της Ινφάντα, Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι.
Οι “Χορευτές του Βορρά” υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση επιλέχθηκαν από καλλιτεχνικούς διευθυντές Διεθνών Φεστιβάλ και εμφανίστηκαν στην 4η και 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο Διεθνές Συνέδριο Χορού.
Η Τατιάνα Παπαδοπούλου είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χορού της Unesco.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

(ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 2004- ΠΕΚΙΝΟ 2008- ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 -ΡΙΟ 2016)
ΣΠΟΥΔΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΤΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ 1996 AΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑMEA,ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΣ 11 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΡΕΚΟΡ(μικτη ατομικη,πεταλουδα,ελευθερο) ΚΑΙ 5 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ (100μ προσθιο)2003-2017. ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΩΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013-2014 ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Σ.Α.Τ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών)
2018 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 150Μ ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ.
2017 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΕΞΙΚΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 150Μ ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ
2016 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
7Η ΘΕΣΗ 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ -50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - 200Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
2015 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΓΛΑΣΚΩΒΗ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ
2014 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Αϊντχόφεν ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ –ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 200Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ -100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ -150Μ ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ
2013 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΚΑΝΑΔΑΣ
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 200Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ -50Μ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ
2011 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ S3
ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ S3
2009 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ IΣΛΑΝΔΙΑ
ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ- 4Χ50 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ- 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΚΙΝΟ 2008
4Η ΘΕΣΗ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ -50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ -150Μ ΜΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ –
4Χ50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΗΝΑ 2004
ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
- 4η ΘΕΣΗ 200Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΟ - 7η ΘΕΣΗ 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ – 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ –
8η ΘΕΣΗ 150Μ ΜΕΙΚΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ

focus fm