ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίμνη Πλαστήρα

Limni Plastira1Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο δυτικό τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Είναι μια λίμνη τεχνητή, που σχηματίστηκε με ανθρώπινη παρέμβαση.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα και φέρει τη σφραγίδα του, αφού από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας και μέχρι το θάνατό του, υποστήριξε και προώθησε με φανατισμό την κατασκευή της.

«Περιηγηθείτε» στον όμορφο κόσμο του μελιού με ένα κλικ

meli16Αισθητή την παρουσία του και στη Θεσσαλονίκη, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου. Με δύο καταστήματα στους Αμπελόκηπους (Φιλιππουπόλεως 52) και στον Εύοσμο (Μακεδονομάχων 4), ο Συνεταιρισμός φέρνει κοντά στους Θεσσαλονικείς, το μοναδικό σε ποιότητα και γεύση, μέλι της Θάσου.

Το μέλι από τα δύο καταστήματα, δεν είναι είδος πολυτελείας, αφού οι τιμές είναι παραπάνω από προσιτές, για όλα τα βαλάντια και φυσικά στην ίδια, ανώτερη πάντα ποιότητα.

Τοπικά προϊόντα Χίου

xios proionta1Η Χίος είναι ένα ευλογημένο νησί, με πλούσιο έδαφος και άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο ευνοεί την παραγωγή πολλών, διαφορετικών και ποιοτικών προϊόντων.

Τα ταξίδια και οι εμπειρίες των ναυτικών της, διευκόλυναν από πολύ νωρίς την προώθηση των χιώτικων προϊόντων στο εξωτερικό και συνέβαλαν στην ανταλλαγή γνώσεων και την εισαγωγή νέων ιδεών, (παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας), από όλο τον κόσμο.

Φρακτό

Frakto1Το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου είναι Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και βρίσκεται στη θέση "Φρακτό" του δάσους του Παρανεστίου του νομού Δράμας, στο βορειότερο άκρο της Ελληνικής Κεντρικής Ροδόπης, σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας και σε υψόμετρο από 1.500 έως 1.950μ.

Φωτοβολταϊκά για την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας στο 18ο λύκειο Θεσσαλονίκης

fotovoltaikaΟλοκληρώθηκε η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος που επιτρέπει την εικονική αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας (virtual net-metering) στο 18ο λύκειο Θεσσαλονίκης «Εμμανουήλ Κριαράς», από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα, ισχύος 10kWp, η καινοτομία του οποίου εντοπίζεται στο ότι θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της δημοτικής δομής «Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους», που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Εξαιρετικό και μοναδικό μέλι λεβάντας- Τα «12 στρέμματα» στο… δρόμο της καινοτομίας

meli levantas16Ρεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- newx.gr

Το μέλι λεβάντας συγκεντρώνει όλα τα αρώματα των 12 στρεμμάτων, της ομώνυμης επιχείρησης «12 στρέμματα» που λειτουργεί στο Φωτολίβος της Δράμας. Η παραμονή των κυψελών στο κτήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, είχε ως αποτέλεσμα την συλλογή νέκταρ από την εχινάκεια, το θυμάρι, την ρίγανη, το φασκόμηλο, το μελισσόχορτο, τον σιδερίτη, το δεντρολίβανο και κυρίως βέβαια της μεγαλύτερης σε έκταση απ ‘όλα, της αγαπημένη μας λεβάντας.

Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Βόλβης έως τις 5 Ιουνίου

volviΗ αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, έλαβε την εξής απόφαση:
1. Απαγορεύουμε την ενάσκηση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε μέσο και εργαλείο, για προστασία της ./. Ν αναπαραγωγής τους, στη λίμνη Βόλβη, στο Ρήχιο ποταμό και σε όλα τα ρέοντα ύδατα, ρυάκια, ποτάμια, χείμαρροι, που καταλήγουν άμεσα στη λίμνη και σε απόσταση 3000 μέτρων από το σημείο εκβολής τους στη λίμνη (η απόσταση αυτή μετρείται κατά μήκος της κοίτης των ανωτέρω). Η απαγορευτική περίοδος αλιείας αρχίζει από την 7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.ΟΟ π.μ. μέχρι και την 5η ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα .8.00 π.μ..

Το «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» επισκέπτεται το Δήμο Παύλου Μελά

louna park anakiklosiΟ Δήμος Παύλου Μελά υποδέχεται το πρωτότυπο, βραβευμένο, ψυχαγωγικό – εκπαιδευτικό «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) με βασικό στόχο την εμπέδωση της κουλτούρας της ανακύκλωσης στις νεώτερες ηλικίες αλλά και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της ανακύκλωσης συσκευασιών. Την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης, από τις 09.30 έως τις 13.30, 800 συνολικά μαθητές σχολικών μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, να ψυχαγωγηθούν και παράλληλα να εκπαιδευτούν στην ορθή χρήση του Μπλε Κάδου, στα υλικά που δέχεται και γενικά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση συσκευασιών μπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική εκτός από απαραίτητη για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Θεσσαλονίκη: 5ο μαθητικό περιβαλλοντικό συνέδριο «Δρω για την πόλη μου»

perivallon sinedrioΟ Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο «Δρω για την πόλη μου» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, στο Δημαρχείο (Οδός Βασ. Γεωργίου Α΄1, Αίθουσες Δημοτικού Συμβουλίου, «Μανόλης Αναγνωστάκης» και αύλειος χώρος), από τις 09.00 έως τις 13.30.
Το συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», με τη συμβολή των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Βιολογικά προϊόντα Μονεμβασιάς

Biologika MonemvasiasΤο μοναδικό αμόλυντο περιβάλλον, η απουσία ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων και η μεγάλη αγροτική παράδοση της περιοχής, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στον Δήμο Μονεμβασίας.

NASA: Η λειψυδρία ίσως προκαλέσει μελλοντικές συγκρούσεις

leipsidriaΕθνικές συγκρούσεις πιθανόν να προκαλέσει η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ερευνητή της NASA, Τζέιμς Φαμιλιέτι: «Η εξάντληση των υπογείων υδάτων είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας, καθώς τα περισσότερα μέρη στα οποία λαμβάνει χώρα είναι κύριες περιοχές παραγωγής τροφίμων».

Σαμοθράκη

σαμοθράκη

Στο Βορειανατολικό άκρο του Αιγαίου κοντά στην Ίμβρο και τα παράλια της Τουρκίας, ξεπροβάλλει από την θάλασσα η Σαμοθράκη, το πιο ψηλό νησί του Αιγαίου μετά την Κρήτη, νησί προικισμένο με μία εξαιρετική φύση, μοναδική στο Αιγαίο. Μαζί με την Θάσο συγκροτούν τα Θρακικά νησιά, που χωρίζονται από το υπόλοιπο Αιγαίο με το βαθύ, έως 900μ. θαλάσσιο ρήγμα του Σάρου. Το νησί απέχει από τη Αλεξανδρούπολη 22 περίπου ναυτικά μίλια. Μπορεί κανείς να φτάσει είτε μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την οποία συνδέεται καθημερινά με συχνά δρομολόγια, είτε μέσω των λιμανιών της Καβάλας και του Λαυρίου με τα οποία υπάρχει σύνδεση δύο με τρείς φορές την εβδομάδα.

Τα 4 ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε

nhsai greece

Το ταξιδιωτικό περιοδικό Conte Nast Traveler παρουσιάζει σε νέο άρθρο του 4 ελληνικά νησιά που πρέπει όλοι να επισκεφθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Πάρος
Η Παροικιά, η Μάρπισα, το χωριό Λεύκες, η παραλία Πούντα, η Νάουσα και τόσες άλλες παραλίες εγγυώνται ότι θα περάσετε τις πιο όμορφες διακοπές σας.

2. Αντίπαρος
Η Χώρα αλλά και οι απομακρυσμένες παραλίες που βρίσκετε στην Αντίπαρο, θα σας προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

Μηδική: Ευεργετική για το θηλασμό, τα κόκκαλα και τα δόντια- Βοηθάει και στην αναιμία

midikiΗ μηδική είναι ένα φυτό ιδιαίτερα διαδεδομένο στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή. Ωστόσο, είναι γνωστές και οι θεραπευτικές της ιδιότητες στον άνθρωπο. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα στα εδάφη, όσον αφορά στην καλλιέργειά της, αλλά και στις καιρικές συνθήκες.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

festival neapoli17Με στόχο να αναδειχθούν και να προβληθούν νέες ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, και να δούμε το κρίσιμο αυτό θέμα μέσα από τα μάτια των μαθητών, διοργανώνεται και φέτος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Τετάρτη 26 Απριλίου, έως και την Παρασκευή 28 Απριλίου, με τους μαθητές σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης να εκθέτουν στην Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περιοχή Στρεμπενιώτη) τα έργα και τις ιδέες τους, που αποτελούν αποτέλεσμα συλλογικών δράσεων και εργασιών. Αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, και είναι ενταγμένο στην θεσμοθετημένη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού.