ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γρεβενά: Μουσείο Μανιταριών

Mouseio manitariwnΤο Μουσείο Μανιταριών στη Λάβδα Γρεβενών άνοιξε τις πύλες του στις 6 Νοεμβρίου 2011.

Σε ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίριο φιλοξενούνται άγρια φυσικά μανιτάρια, αποξηραμένα, καθώς και γλυπτά, τα οποία ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες οι οποίες αποτελούν μικρογραφία της φύσης. Για όλα τα μανιτάρια δίνονται πληροφορίες με πλούσια βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό.

Φασκομηλιά: Φυσικό κατευναστικό που τονώνει τη μνήμη

faskomilo idiotitesΤο φασκόμηλο είναι αυτοφυές φυτό και είναι τόσο συνυφασμένο με τη χώρα μας, που οι Γάλλοι το ονομάζουν «το τσάι της Ελλάδας».
Η φασκομηλιά ανθίζει τους μήνες Ιούνιο- Ιούλιο και κυρίως χρησιμοποιούμε τα φύλλα, που έχουν αποξηρανθεί, αλλά και τα άνθη της.

Το φασκόμηλο ήταν αρκετά διαδεδομένο από την αρχαιότητα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έδιναν στις γυναίκες, προκειμένου να είναι γόνιμες.

Εστραγκόν: Το βότανο με την ιδιαίτερη γεύση και το ξεχωριστό άρωμα

estragkon7518Το Εστραγκόν ή Αρτεμισία η δρακόντειος, είναι ένα πολυετές αρωματικό βότανο, που προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη και ονομάζεται επίσης δράκος (προφανώς λόγω του σχήματος της ρίζας του). Ανήκει στην οικογένεια Αsteraceae και επιστημονικά είναι γνωστό ως Artemisia dracunculus sativa. Πρόκειται για ένα θάμνο που το ύψος του δεν ξεπερνά το 1.50 μέτρο και ευδοκιμεί σε γόνιμα αμμώδη εδάφη, με κατάλληλο ηλιακό φως. Τα φύλλα του έχουν ομαλή, σκούρα πράσινη επιφάνεια, με αιχμηρά άκρα και αναδύουν αρώματα και γεύσεις, παρόμοιες με αυτές του γλυκάνισου.

Αλόννησος: Παράδοση και αυθεντικότητα στην τοπική γαστρονομία

Alonnisos gastronomiaΗ παράδοση και η αυθεντικότητα ταυτίζεται με τη γαστρονομία. Το φρέσκο ψάρι ικανοποιεί κάθε απαιτητικό της γεύσης. Η δημοφιλής ψαρόσουπα, αστακομακαρονάδα, η τυρόπιτα της Αλοννήσου και τα τοπικά γλυκά δικαιώνουν τον τουρίστα για την επιλογή των διακοπών του!

Πικραλίδα: Καταπολεμά τις χρόνιες δερματικές παθήσεις- Ευεργετικό για τη διανοητική ανάπτυξη

pikralidaΗ πικραλίδα φύεται σε όλη την Ευρώπη και είναι ιδιαίτερα γνωστό φυτό και στη χώρα μας. Η πικραλίδα μεγαλώνει σχετικά γρήγορα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως φυτό, ενώ τρώγεται και ως σαλατικό.

Κόνιτσα: Το τυρί τυρογάλακτος «Ούρδα»

Ourda1Η ούρδα αποτελεί ένα εκλεκτό τυρί τυρογάλακτος, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να συντηρηθεί ως και ένα έτος χωρίς να χάνει τα ευρέως αποδεκτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έχει συμπαγή-σφιχτή δομή, ελάχιστες τρύπες, πλούσια γεύση και ευχάριστο άρωμα.

Σπαθόχορτο

spathoxortoΤο βάλσαμο ή Hypericum perforatum είναι φυτό του γένους Υπερικόν.

Ήταν γνωστό ως υπερικό στην αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο.

Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες.

Ρίγανη

riganiΗ ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.

Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών.

Το φυτό έχει ύψος 20-80 εκ., έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ.

Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να εκμεταλλευτεί , όταν καλλιεργείται, ακόμα και πολύ φτωχά , ξηρικά και πετρώδη εδάφη.

Πολεμήστε φυσικά τους πόνους σε αυχένα, γόνατα και μέση- Πώς να αποφύγετε την εγχείριση

triantafilliaΜία ενδιαφέρουσα και δοκιμασμένη, φυσική συνταγή, μας έστειλε ο αναγνώστης του newx.gr Χρήστος Παπαδόπουλος, προκειμένου να «πολεμήσουμε» τους πόνους σε αυχένα, μέση και γόνατα, αλλά και πιθανότατα να αποφύγουμε ακόμη και την εγχείριση.

Από τις άγριες τριανταφυλλιές, που μαζεύουμε γύρω στο Νοέμβριο με Δεκέμβριο, αφαιρούμε τα φύλλα και μένει ο «καρπός», που αποτελείται στην ουσία από μικρά σποράκια.

Τα αφήνουμε για λίγο καιρό να ξεραθούν και μετά τα βάζουμε στο μπλέντερ.

Φαράγγι Βοϊδομάτη

voidomatisΜαγευτικό φαράγγι, σπάνιας ομορφιάς, που ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς και φτάνει ως τη δυτική έξοδο της χαράδρας του Βίκου ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος. Υπεραιωνόβια πλατάνια, σκλήθρα και άλλα δέντρα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Στα παγωμένα νερά του ποταμού ζουν πέστροφες. Αποτελεί, εδώ και χρόνια, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όσων αγαπούν τα σπορ του καγιάκ και του rafting.

 

Μελισσόχορτο

MelissoxortoΤο μελισσόχορτο ήταν αφιερωμένο στη θέα Άρτεμις και καθώς θεωρείτο από πολλούς ερωτικό γούρι δεν έλειπε ποτέ από κανέναν. Ευδοκιμεί σε βουνοπλαγιές της χώρας μας και είναι εξαιρετικό ρόφημα με πολλές ιατρικές ιδιότητες.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Σπηλαιο ΠετραλωνωνΤο σπήλαιο Πετραλώνων ανακαλύφθηκε το 1959 από τον κάτοικο της ομώνυμης κοινότητας Φίλιππο Χαντζαρίδη.

Εκατό περίπου μέτρα νοτιότερα από τη σημερινή τεχνητή είσοδο (πίσω από το Μουσείο), βρίσκεται μία σχισμή τού βράχου τής οροφής, απ' όπου συγχωριανοί τού μπάρμπα-Φίλιππα κατέβηκαν με σχοινιά και αντίκρισαν το καταστόλιστο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες εσωτερικό του έγκοιλου, αντί για κάποια πηγή νερού που περίμεναν να βρουν.

Παγκόσμια γίνεται γνωστό το 1960, όταν ένας άλλος κάτοικος της κοινότητας Πετραλώνων, ο Χρήστος Σαρηγιαννίδης, βρήκε το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου.

Φυτό σαμπούκος: Το «φαρμακείο» της φύσης

samboukos idiotitesΟι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού σαμπούκος, του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του «φαρμακείου» της φύσης.

Πρόκειται για ένα θάμνο ή δενδρύλλιο, οι καρποί του οποίου συλλέγονται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ τα λουλουδάκια και τα φύλλα του, μπορεί να τα συλλέξει κανείς την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Πορταριά: Από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου

Portaria1Η Πορταριά, η οποία βρίσκεται στο όρος Πήλιο, είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο παραδοσιακά χωριά της Κεντρικής Ελλάδας.

Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια της, καθιστούν την Πορταριά μια από τις λίγες περιοχές, στην καρδιά της Ελλάδας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία.

Καλέντουλα: Επουλωτικό φυτό για εγκαύματα και αντιφλεγμονώδες

kalentoulaΗ καλέντουλα είναι φυτό ιδιαίτερα κοινό στη χώρα μας και είναι ευρέως γνωστό ως «νεκρολούλουδο». Το έχουμε «συνηθίσει» ως καλλωπιστικό. Ανθίζει και συλλέγεται τους μήνες Μάιο με Οκτώβριο, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα άνθη του φυτού, που είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται φρέσκα.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Κομπρέσες με τα άνθη της καλέντουλας, βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων, των χρόνιων παθήσεων των ματιών, της φλεβίτιδας, αλλά και των τσιμπημάτων.

focus fm