ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λάχανα χαμνά (αλευρωμένα)- Μία ακόμη ποντιακή συνταγή από το newx.gr

laxana xamnaΤο newx.gr σας παρουσιάζει μία ακόμη ποντιακή συνταγή, εύκολη και πεντανόστιμη. Διαπιστώνουμε και τη δική σας αγάπη για τα ποντιακά φαγητά και γι’ αυτό συγκεντρώνουμε όσο μπορούμε περισσότερες ποντιακές συνταγές. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τα λάχανα χαμνά, δηλαδή τα αλευρωμένα, που στην ουσία γίνονται σαν μία υπέροχη σούπα βελουτέ. Πρόκειται για ένα ποντιακό φαγητό που οι παλαιότερες το έκαναν τις Παρασκευές της Σαρακοστής, κατά την περίοδο δηλαδή της νηστείας.

Υλικά (Για 4-5 μερίδες)

1 κιλό λάχανο

3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Αλάτι

Πιπέρι

Μπούκοβο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το λάχανο μαζί με την «καρδιά» του και το βράζουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα. Όσο πιο μαλακό γίνεται, τόσο το καλύτερο. Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα, αλλά κρατάμε το νερό που έχει μείνει. Αφού κρυώσει το λάχανο, το βάζουμε στο multi και το χτυπάμε καλά. Μόλις λιώσει ουσιαστικά το λάχανο, ρίχνουμε το αλεύρι και αδειάζουμε το μίγμα σε μια κατσαρόλα.

Παίρνουμε το νερό που κρατήσαμε από το προηγούμενο βράσιμο και το ρίχνουμε σιγά- σιγά στην κατσαρόλα με το μίγμα, ανακατεύοντας, μέχρι να αραιώσει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια. Μετά από δέκα λεπτά περίπου, είναι έτοιμο.