ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζυμωτό ψωμί ανάμικτο με ζέα- Οι συνταγές των αναγνωστών μας

psomi4917Τη συνταγή για εξαιρετικό ζυμωτό ψωμί, ανάμικτο με ζέα, μας έστειλε ο κ. Μάκης Ξανθόπουλος.

Υλικά

Ένα δέκατο του καλουπιού πυρομαγιά ζαναέ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 με 1 ½ κούπα αλεύρι ολικής άλεσης

2 κουταλιές της σούπας αλάτι

1 κούπα ζέα

2 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε δύο κούπες νερό. Δεν το αφήνουμε να κοχλάσει. Το ζεσταίνουμε τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Σε μια γαβάθα ρίχνουμε την πυρομαγιά και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά, με μια ρηχή κουτάλα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, βγάζουμε τα πίτουρα και το προσθέτουμε στο μίγμα μας. Ανακατεύουμε καλά. Γίνεται κάπως νερουλό. Ρίχνουμε από πάνω αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δεν ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη γαβάθα, για μία ώρα περίπου.

Μόλις φουσκώσει (διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται το μίγμα) ανακατεύουμε και ξεφουσκώνει. Σε μία κούπα ζεστό (όχι καυτό) νερό ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλάτι και το προσθέτουμε στο μίγμα μας.

Προσθέτουμε τη ζέα, αφού προηγουμένως την έχουμε κοσκινίσει, καθώς και το λάδι και στη συνέχεια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τόσο όσο μέχρι το μίγμα να γίνει πιο στερεό και το ζυμάρι να μην κολλάει στα χέρια μας.

Ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά περίπου, χωρίζουμε το ζυμάρι σε φόρμες λαδωμένες ή αν θέλουμε στρόγγυλα καρβέλια, βάζουμε σε ταψί λαδόκολλα και δίνουμε στρόγγυλη μορφή στα κομμάτια από το ζυμάρι μας.

Τα σκεπάζουμε με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για τρία τέταρτα με μία ώρα.

Καλή σας όρεξη!

focus fm