ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γίγαντες Πρεσπών (φούρνου)

gigantes prespwnΤο φασόλι είναι ο καρπός της φασολιάς. Είναι εδώδιμος καρπός και θρεπτικό όσπριο. Γνωστό φαγητό με βάση το φασόλι είναι η φασολάδα.

Υλικά

Μισό κιλό γίγαντες

2 μεγάλα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια

2 μεγάλα ψιλοκομμένα καρότα

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

μισή κούπα πελτέ ντομάτας

ένα ματσάκι μαϊδανό με λίγο σέλινο μαζί

λίγο σκόρδο κατά προτίμηση

μια κουταλιά ρίγανη

μια κουταλιά δυόσμο ξερό ή χλωρό εάν έχουμε

μια κουταλιά κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο

μια κούπα λάδι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όχι χύτρα) με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, κλείνουμε το μάτι κουζίνας και τα αφήνουμε μια ώρα περίπου για να μουλιάσουν καλά(με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τα μουσκέψουμε απ' το βράδυ).

Αφού φουσκώσουν τα φασόλια μας τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα ψιλοκομμένα καρότα. Μέσα στο ταψί μας τώρα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες πιπεριές, ρίχνουμε το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου μαραθούν λίγο.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τον μαϊδανό και όλα τα μυρωδικά μας. Αφού έχουν βράσει τα φασόλια τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ζουμί τους και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45'' λεπτά περίπου.
Δεν πρέπει να χάσουν όλο το ζουμί τους, άμα χρειαστεί ρίχνουμε λίγο βραστό νερό.

focus fm