ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι «Ανφάν Γκατέ» του ρεμπέτικου στο «Ξέφωτο»

ksefoto4319Ανφάν Γκατέ. Η νεανική ρεμπέτικη κομπανία έρχεται στο πάλκο του «Ξέφωτου» για γλέντι και πενιές από ένα διαχρονικό μουσικό είδος που σμίγει γενιές και γενιές. Οι Ανφάν Γκατέ το Σάββατο 9 Μαρτίου μας προσκαλούν στο «Ξέφωτο» (Λυκούργου 5, Λαδάδικα), σε μία βραδιά ανανέωσης της γνωριμίας μας με το ρεμπέτικο. Γιατί οι ίδιοι, νέοι, φρέσκοι και παθιασμένοι με αυτό που κάνουν, επαναπροσεγγίζουν με δροσιά, δυναμισμό αλλά και γνώση τον λατρευτό κόσμο του ρεμπέτικου, ενός μουσικού είδους που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο καταχωρήθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

Το Σάββατο στο ΞΕΦΩΤΟ γινόμαστε…αλάνια

Η νεανική ρεμπέτικη κομπανία αποτελείται από το Θωμά(μπουζούκι) και Δημήτρη Γκόγκο(κιθάρα), τον Θέμη Παπαμηνά(μπαγλαμά, μπουζούκι, τραγούδι) και την Λίνα Αλατζίδου(τραγούδι). Πρόκειται για τέσσερα παιδιά που ζουν μέσα στη μουσική η οποία φαίνεται ότι τους κέρδισε παρότι όλοι πέρασαν από τα πανεπιστημιακά έδρανα. Άλλωστε, «ποια καλύτερη εκπαίδευση από το ρεμπέτικο;» υποστηρίζουν οι ίδιοι. Η απλότητα και η αμεσότητα των στίχων και της μουσικής του, η αυθεντικότητά του, η δύναμη και η αλήθεια του και βέβαια η ιστορία του.. Γεμάτοι από το πάθος και τις αλήθειες του ρεμπέτικου, επικοινωνούν με τους fan του είδους αλλά και με τους νεότερους μυημένους, την ομορφιά και τη γοητεία του ρεμπέτικου. Μαζί τους, η ψυχή του ΞΕΦΩΤΟΥ, ο Φώτης Θεοδωρίδης.

Ανφάν Γκατέ, από το Ρεμπέτικο γλωσσικό ιδίωμα

Ανάμεσα στις λέξεις που ξεσηκώνουμε από τη Ρεμπέτικη γλώσσα (Αβάντα, ασίκης, βερεσέ, δερβίσης, το κουρμπέτι, η μπέσα, το μπαγιόκο, το νταραβέρι κα.) και το «Ανφάν Γκατέ». Κυριολεκτικά, το κακομαθημένο παιδί. Σε ελεύθερη…μετάφραση, ο «καθώς πρέπει» ο εκλεπτυσμένος άνθρωπος.

focus fm