ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

EQC: Η Mercedes-Benz εισέρχεται δυνατά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης!

18C0623 015Του Γιώργου Δαμιανίδη

Ήταν το 2016, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, όταν η Mercedes-Benz παρουσίασε τη νέα μάρκα προϊόντων και τεχνολογίας EQ.

Τρία χρόνια μετά, στα μέσα του 2019, η EQC, το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της νέας μάρκας EQ θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του κόσμου.

Η EQC, ως το πρώτο μέλος της οικογένειας EQ, διαθέτει όλες εκείνες τις σχεδιαστικές και χρωματικές λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τη μάρκα.

Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, με τον απλό, ξεκάθαρο σχεδιασμό και τον χαρακτηριστικό συνδυασμό χρωμάτων,ηEQCέχει μία πρωτοποριακή avant-garde ηλεκτρική εμφάνιση, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει τη σχεδιαστική φιλοσοφία που η Mercedes-Benz ονομάζει «ProgressiveLuxury - Προοδευτική Πολυτέλεια». Η τελευταία προκύπτει από το συνδυασμό μιας άγνωστης, μέχρι σήμερα, ομορφιάς –αυτής που έπεταιτηςμίξης των ψηφιακών με τα αναλογικά στοιχεία, καθώς και της αρμονικής συγχώνευσης του φουτουριστικούμε τονλιτό σχεδιασμό. Όσον αφορά στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην άνεση, η EQC στο σύνολο των χαρακτηριστικών τηςείναι μια γνήσια Mercedes-Benz στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι μυώδειςαναλογίες της την κατατάσσουν στα Crossover SUV. Η πλαϊνή της όμως σχεδίαση με την εκτεταμένη γραμμή της οροφής, τη διάταξη του παραθύρου με τη χαμηλή μεσαία γραμμή και την εσοχή της οροφής τύπου coupé στο πίσω μέρος, την τοποθετούν ανάμεσα στα SUV και στα SUVcoupé.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στο μπροστινό μέρος της είναι η μεγάλη επιφάνεια μαύρου πλαισίου που περικλείει τους προβολείς και τη μάσκα. Για πρώτη φορά στη σχεδιαστική προσέγγιση της Mercedes-Benzμια οπτική ίνα, η οποία λειτουργεί σανένας σύνδεσμος μεταξύ των φώτων ημέρας με την εμφάνιση φακού, οριοθετείτο μαύρο πλαίσιο στην κορυφή. Με αυτόν τον τρόπο τη νύχτα δημιουργείται μια σχεδόν αδιάλειπτη, οριζόντια φωτεινή λωρίδα. Τα εσωτερικά περιβλήματα και οι σωλήνες των στάνταρ προβολέων MULTIBEAMLED έχουν γυαλιστερό μαύρο χρώμα, ενώ η αντίθεση των χρωμάτων επιβεβαιώνει διακριτικά την ένταξη του μοντέλου στη νέα οικογένεια EQ: μπλε λωρίδες σε μαύρο φόντο και γράμματα MULTIBEAMεπίσης σε μπλε χρώμα.

Παράλληλα,η EQC πρωτοπορεί και στο υψηλής ποιότητας εσωτερικό τηςμε την ίδια avant-garde ηλεκτρική εμφάνιση. Ο πίνακας οργάνων έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα ενός πιλοτηρίου με επίκεντρο τον οδηγό. Το δε χαρακτηριστικό πλευρικό προφίλ της Mercedes-Benz είναι ασύμμετρο, με ένα "κόψιμο" στην περιοχή του οδηγού. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σχεδιαστικάσημεία αναφοράς του εσωτερικού - μια υψηλής τεχνολογίας θήκη μεγάλης στιλπνότητας που στεγάζει επίπεδους αεραγωγούς με στρογγυλεμένες περσίδες σε σχήμα κλειδιού, βαμμένες σε ροζ χρυσό.

Σύστημα μετάδοσης κίνησης: Οι δυναμικές επιδόσεις συναντούν την αποδοτικότητα

Η EQC, ως το πρώτο μοντέλο της Mercedes-Benz που θα κυκλοφορήσει από τη μάρκα EQ, διαθέτει ένα νέο σύστημα κίνησης με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οι οποίοι και της δίνουν τα χαρακτηριστικά ενός τετρακίνητου μοντέλου. Οι επιδόσεις της είναι ιδιαίτερα δυναμικές -ητελικήανέρχεταιστα 180km/h, ταπρώτα 100 km/h. έρχονταισε 5,1’’ και αποδίδει 300 kW, ενώμε κατάλληλη οδηγική στρατηγική επιτρέπει αυτονομία άνω των 450 χιλιομέτρων σύμφωνα με τηνοδηγία NEDC (προσωρινό σχήμα).

Για να επιτευχθεί μείωσηστην κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα αύξησητων δυναμικών χαρακτηριστικών, οι ηλεκτροκινητήρες έχουν ρυθμιστεί διαφορετικά: ο μπροστινός είναι βελτιστοποιημένος για την καλύτερη δυνατή απόδοση στο εύρος των χαμηλών έως μεσαίων φορτίων, ενώ ο οπίσθιος καθορίζει τον δυναμισμό. Μαζίπαράγουν 300 kW και μέγιστη ροπή 765 Nm.Η μπαταρία ιόντων λιθίουπου τροφοδοτεί το όχημα με ενέργεια, έχει χωρητικότητα 80 kWh (NEDC).

Οι μηχανικοί της Mercedes-Benz με μια σειρά μέτρων έχουν βελτιστοποιήσει επίσης την άνεση από θορύβους. Οι ηλεκτροκινητήρες απομονώνονται με λαστιχένιες βάσεις σε δύο σημεία: εκεί όπου το μοτέρσυνδέεται με το υποπλαίσιο και εκεί όπου το υποπλαίσιο συνδέεται με το σώμα. Αυτή η αποτελεσματική μόνωση έχει ως αποτέλεσμα, το εσωτερικό τηςEQCνα είναι εξαιρετικά αθόρυβο.

Η EQC υποστηρίζειτον οδηγό με πέντε προγράμματα οδήγησης, καθένα με διαφορετικά χαρακτηριστικά: COMFORT, ECO, MAX RANGE, SPORT και ένα ατομικά προσαρμόσιμο πρόγραμμα.Στους πιο οικονομικούς τρόπους οδήγησης, σημαντικό ρόλο παίζει το απτικό πεντάλ γκαζιού που προτρέπει τον οδηγό να εξοικονομεί ενέργεια. Ο οδηγός μπορεί επίσης να επηρεάσει το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια (paddles) πίσω από το τιμόνι. 18C0623 017

Παράλληλα, το σύστημα ECO Assist παρέχει στον οδηγό πλήρη υποστήριξη κατά την προβλέψιμη οδήγηση: προτρέποντας τον όταν είναι σκόπιμο να αφήσει το γκάζι, π.χ. επειδή το όχημα προσεγγίζει ένα όριο ταχύτητας, καθώς και σε λειτουργίες όπως το ρολάρισμα ή ο έλεγχος της ανάκτησης ενέργειας. Για το σκοπό αυτό, γίνεται συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων πλοήγησης και αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, ενώ συνδέονται και αξιολογούνται πληροφορίες από τα συστήματα υποβοήθησης (ραντάρ και στερεοσκοπική κάμερα).

Φόρτιση:ευέλικτη και γρήγορη

Η EQC διαθέτει στον βασικό της εξοπλισμό ένα υδρόψυκτο φορτιστή (OBC) χωρητικότητας 7.4 kW, γεγονός που της επιτρέπει τηφόρτιση AC στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Η φόρτιση σε ένα Wallbox είναι έως τρεις φορές πιο γρήγορη απ’ ότι σε μία οικιακή πρίζα. Γίνεται δε ακόμη πιο γρήγορη σε φόρτιση DC – η οποία είναι στάνταρ για τηνEQC – για παράδειγμα μέσω CCS (Combined Charging Systems) στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.Ανάλογα με την κατάσταση της φόρτισης, η EQC μπορεί να φορτιστεί με μέγιστη ισχύ έως 110 kW σε κάποιον κατάλληλο σταθμό φόρτισης. Σε περίπου 40 λεπτά, η μπαταρία μπορεί να φορτιστείαπό 10 - 80% (προσωρινά στοιχεία).

Το σύστημα πολυμέσων MBUX: με πρόσθετες λειτουργίες ειδικά για την EQC

Η EQC διαθέτει το καινοτόμο σύστημα πολυμέσων MBUX-Mercedes-Benz User Experience–εμπλουτισμένο μεπλήθος λειτουργιών ειδικά για τη μάρκα EQ, όπως η οθόνη της υπολειπόμενης αυτονομίας, η κατάσταση φόρτισης και η ροή της ενέργειας. Επιπλέον, από το MBUX ελέγχονται και ρυθμίζονται οι λειτουργίες του βελτιωμένου συστήματος πλοήγησης EQ, οι δυνατότητες επιλογής του προγράμματος οδήγησης, το ρεύμα φόρτισης και ο χρόνος αναχώρησης προς τον προορισμό.

Η οθόνη MBUX διαθέτει ένα ειδικό μενού (tile) EQ στο οποίο ομαδοποιούνται πολλές λειτουργίες EQ.

Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μενού αυτό απευθείας χρησιμοποιώντας ένα πλήκτρο στον κάτω αριστερό πίνακα ελέγχου. Χάρη δε στην αναγνώριση της φυσικής γλώσσας, ο ειδικός φωνητικός έλεγχος EQ βοηθά τον οδηγό να χειριστεί εύκολα τις λειτουργίες τηςEQC.
«Έξυπνες» υπηρεσίες: Χαλαρέςδιαδρομέςαπό την αρχή ως το τέλος

Η EQ και το Mercedes me παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίεςγιατηνηλεκτροκίνηση του σήμερα και του αύριο. Οι πιο σημαντικές νέες υπηρεσίες και λειτουργίες της EQC που έχουν προβλεφθεί να είναι διαθέσιμες κατά το λανσάρισμά της είναι οι εξής:

Έλεγχος κλιματισμού πριν από την αναχώρηση: Εξασφαλίζει ότι το εσωτερικό του οχήματος βρίσκεται ήδη στην επιθυμητή θερμοκρασία κατά την αναχώρηση. Μπορεί να προγραμματιστεί απευθείας μέσω του MBUX ή μέσω της εφαρμογής Mercedes me App. Ένα εξελιγμένο σύστημα με αντλία θερμότητας και ηλεκτρικούς ενισχυτές θέρμανσης προ-κλιματίζει το εσωτερικό.

Το βελτιωμένο για την EQ σύστημα πλοήγησης βασίζει πάντα τους υπολογισμούς του στην πιο γρήγορη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψητονσυντομότεροχρόνοφόρτισης. Επιπλέον, ο προγραμματισμός της διαδρομής ανταποκρίνεται δυναμικά στις αλλαγές και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο εκτός όσο και εντός του αυτοκινήτου, δηλαδή εξωτερικά (μέσω της εφαρμογής Mercedesme) αλλά και μέσα στο όχημα. Χάρη στο βελτιστοποιημένο σύστημα πλοήγησης EQ, οι πελάτες της Mercedes-Benz θα μπορούν εύκολα να βρουν σταθμούς φόρτισης, ενώ το Mercedesme Charge θα τους παρέχει εύκολη πρόσβαση στους σταθμούς φόρτισης πολλών παρόχων, πέρα από τα εθνικά σύνορα. 

Παραγωγή: Προετοιμασίες σε πλήρη εξέλιξη στο εργοστάσιο της Βρέμης

Η παραγωγή της EQC θα ξεκινήσει το 2019 στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στη Βρέμη και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η νέα EQC θα ενσωματωθεί στην τρέχουσα σειρά παραγωγής ως ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα και θα χρησιμοποιηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες παραγωγής.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ξεκινά η παραγωγή των δικών μας μπαταριών για τηνEQCστο εργοστάσιο του Kamenz (κοντά στη Δρέσδη).

Επιπλέον, η Κινεζο-Γερμανική κοινοπραξία Beijing Benz Automotive Co. Ltd (BBAC) προετοιμάζεται επίσης για την έναρξη παραγωγής της EQC για την τοπική αγορά.