ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα Mercedes E-Class : Αστέρι!

mercedes e new 5Στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Detroit η Mercedes-Benz παρουσίασε τη νέα E-Class, θέτοντας έτσι νέα στάνταρ όσον αφορά στην ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την ευφυία της αυτοκίνησης.

Στις 29 Ιανουαρίου 1886, ο Karl Benz κατέθεσε στο Αυτοκρατορικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών του Βερολίνου – και κατοχύρωσε – την πιο σημαντική ευρεσιτεχνία της βιομηχανικής εποχής: ένα «μηχανοκίνητο όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης» - η αρχική ιδέα πίσω από την εξέλιξη του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 130 χρόνια αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου 2016, η Mercedes-Benz βρίσκεται στη "Motown", το Detroit, για να παρουσιάσει τη νέα E-Class, το αυτοκίνητο με τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα κάνει την επανάσταση στην αυτοκίνηση για ακόμη μία φορά.

Η τεχνογνωσία της εταιρείας, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο πρωτοτύπων, υπογραμμίζεται από τα περισσότερα από 90.000 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σε συνδυασμό με μία μακριά λίστα καινοτομιών που εισήχθησαν για πρώτη φορά στην αγορά σε μοντέλα της Mercedes – η παλέτα αυτών των καινοτομιών εκτείνεται από τους κινητήρες έως την ασφάλεια, από την άνεση έως τον σχεδιασμό. Η απόλυτη εξέλιξη του αυτοκινήτου σε όλους τους παραπάνω τομείς αντικατοπτρίζεται στη νέα E-Class.

Δύο παραδείγματα, για του λόγου το αληθές: το καινοτόμο υβριδικό σύστημα plug-in hybrid, σε συνδυασμό με τις τεχνικές ελαφράς κατασκευής και τις εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά στην αεροδυναμική, θέτουν νέα στάνταρ οικονομίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων, η οποία εγγυάται εξαιρετική οδηγική άνεση. Η τεράστια γκάμα καινοτομιών που διαθέτει η νέα E-Class περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας Active Lane, το οποίο καθοδηγεί τη λιμουζίνα στη λωρίδα που έχει επιλέξει ο οδηγός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η νέα E-Class είναι η πιο έξυπνη λιμουζίνα της business κατηγορίας.

Αυτή η ευφυία είναι που καθιστά την E-Class ορόσημο – τόσο για τη Mercedes-Benz, όσο και για την αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά – στο δρόμο προς την αυτόνομη οδήγηση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκει το νέο αυτό μοντέλο είναι η άδεια που δόθηκε στη νέα E-Class από τις Αρχές της Νevada των ΗΠΑ να κυκλοφορεί αυτόνομα στους δρόμους της Πολιτείας ώστε να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με αυτοκίνητο παραγωγής και όχι ένα πρωτότυπο! Η Mercedes-Benz ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που έλαβε τέτοια άδεια κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Τεχνολογίας (CES) του Λας-Βέγκας νωρίτερα φέτος. mercedes e new 1 

Η ικανότητα επεξεργασίας των εξελιγμένων ηλεκτρικών/ ηλεκτρονικών συστημάτων του αυτοκινήτου και η μηχανογραφική του πλατφόρμα, σε συνδυασμό με τους αισθητήρες του, επιτρέπουν ένα βαθμό αυτόνομης οδήγησης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα μοντέλα παραγωγής: το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να χρησιμοποιεί το τιμόνι – αν υποθέσουμε ότι θέλει κάποια στιγμή να το κάνει. Η λωρίδα κυκλοφορίας και η ταχύτητα του αυτοκινήτου ρυθμίζονται, ενώ το αυτοκίνητο αντιδρά στα όρια ταχύτητας και την κυκλοφορία γύρω από αυτό.

Η E-Class ως το επόμενο στάδιο στην επανάσταση της αυτοκίνησης

Η νέα Mercedes-Benz E-Class σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης στην εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας: "Για τη Mercedes, ως εφευρέτη του αυτοκινήτου, ήταν πάντα σαφές ότι η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον τομέα της αυτοκίνησης θα είναι η αυτόνομη οδήγηση", σημειώνει ο Dr. Dieter Zetsche, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής των Mercedes-Benz Cars. “Οι άνθρωποι ονειρεύονται την αυτόνομη οδήγηση από τη δεκαετία του 1950. Εμείς, στη Mercedes είμαστε αυτοί που κάναμε πραγματικότητα το όνειρο της μετακίνησης χωρίς άλογο. Τώρα ήρθε η ώρα για εμάς να προσφέρουμε τη δυνατότητα της μετακίνησης χωρίς οδηγό.”

Το πιο έξυπνο business σεντάν

Η δέκατη γενιά της E-Class, του business σεντάν της μάρκας, προσφέρει κομψές λεπτομέρειες, συναισθηματική σχεδιάση και υψηλής ποιότητας εσωτερικό. Επιπλέον, με πλήθος καινοτομιών, η άνεση και η ασφάλεια ανεβαίνουν σε ένα άλλο, σαφώς ανώτερο επίπεδο ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα νέα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Σε συνδυασμό δε με το σύστημα Infotainment και τα συστήματα ελέγχου, η εμπειρία οδήγησης γίνεται πρωτόγνωρη! Το ίδιο ισχύει και για τον νέο πετρελαιοκινητήρα που σε συνδυασμό με την ελαφριά κατασκευή και τον αεροδυναμικό συντελεστή – ρεκόρ θέτουν το πρότυπο όσον αφορά την οικονομία στην κατηγορία της E-Class. Ως επίκεντρο της μάρκας Mercedes-Benz, η E-Class επανακαθόριζε ανέκαθεν τα στάνταρ στη business κατηγορία. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και για το μέλλον, αφού το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση. Επιπλέον, αναβαθμίζει την οικονομία, την ασφάλεια και την άνεση ενώ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους και αυξάνει σημαντικά την οδηγική ευχαρίστηση. Με το σύνολο των καινοτομιών της, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Active Lane-change Assistant, η νέα E-Class είναι το πιο έξυπνο σεντάν της business κατηγορίας!

Ισχυρή και με στιλ «Coupé»

Η νέα E-Class είναι εκλεπτυσμένη, κομψή, δυναμική και σπορ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, το μήκος του μεταξονίου της έχει αυξηθεί κατά 65 mm (2939/2874) και το συνολικό μήκος της κατά 43 χιλιοστά (4923/4880). Ο σχεδιασμός της εκφράζει το σήμα κατατεθέν της Mercedes-Benz όσον αφορά τις αναλογίες των σεντάν. Το μακρύ καπό σε συνδυασμό με τον στιλ «Coupé» σχεδιασμό της οροφής, ρέει προς τους φαρδείς πίσω ώμους και δημιουργεί μία συναρπαστική σιλουέτα. Το δυναμικό αμάξωμα χαρακτηρίζεται από κοντούς προβόλους, μακρύ μεταξόνιο, μεγάλους τροχούς και ξεκάθαρες γραμμές στα πλευρά δημιουργώντας μία φρέσκια, μοντέρνα και δυναμική εικόνα που εκφράζει απόλυτα τη φιλοσοφία της μάρκας: Sensual Purity (αισθησιακή καθαρότητα).

mercedes e newΤο δυναμικό σχεδιαστικά μπροστινό μέρος υπογραμμίζει το χαρακτήρα αυτού του business-class σεντάν ενώ δίνει χώρο για διαφορετική έκφραση των γραμμών σχεδιασμού και εξοπλισμού. Η βασική έκδοση διαθέτει την κλασική μάσκα Mercedes με το αστέρι στο καπό, όπως και η γραμμή EXCLUSIVE, αν και η δεύτερη είναι κάπως πιο περίτεχνη. Οι γραμμές AVANTGARDE και AMG Line αναγνωρίζονται εύκολα από τη σπορ μάσκα του ψυγείου, με το κεντρικό, μεγάλο αστέρι της Mercedes να διακοσμεί το κέντρο του. Όλα τα σχέδια της μάσκας του ψυγείου προσδίδουν στην E-Class ξεχωριστό χαρακτήρα, προσφέροντας μια ποικιλομορφία που κάνει το κάθε μοντέλο διαφορετικό και ξεχωριστό.

Στο πίσω άκρο, οι φαρδείς ώμοι πάνω από τους θόλους των πίσω τροχών, προσφέρουν στη νέα E-Class τον αδιαμφισβήτητο ισχυρό της χαρακτήρα. Τα μονοκόμματα πίσω φώτα είναι σχεδιασμένα ως δύο μπάρες πλαισιωμένες από το αμάξωμα και προσδιορίζουν με σαφήνεια την E-Class ως το νέο μέλος της οικογένειας των λιμουζίνων Mercedes. Τα πίσω φώτα που διατίθενται στον προαιρετικό εξοπλισμό προσφέρουν μία αίσθηση αστερόσκονης, θυμίζουν τη λάμψη του γαλαξία μας ή αυτή ενός κινητήρα τζετ. Αυτό το «οπτικό εφέ» έχει δημιουργηθεί από την πρωτοποριακή τεχνολογία ανακλαστήρων με μία ειδικά διαμορφωμένη επίστρωση της επιφάνειας των πίσω φώτων και κάνει – και αυτό – το ντεμπούτο του στη νέα E-Class.

Εσωτερικός σχεδιασμός από το μέλλον

Το εσωτερικό της νέας E-Class συνθέτει το συναίσθημα και την ευφυΐα, πόλοι που ορίζονται ξεκάθαρα από τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Mercedes-Benz. Ο προαιρετικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει - για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία - δύο «επόμενης γενιάς» οθόνες υψηλής ανάλυσης, με μια ευρεία οθόνη διαγωνίου 12,3 ιντσών η κάθε μία. Κάτω από το κοινό τους γυάλινο κάλυμμα, οι δύο οθόνες δείχνυν σα να αιωρούνται στον αέρα, δημιουργώντας ένα κεντρικό στοιχείο που τονίζει τον οριζόντιο προσανατολισμό του εσωτερικού σχεδιασμού. Όπως το ταμπλό, έτσι και το cockpit περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη με εικονικά όργανα στο οπτικό πεδίο του οδηγού, καθώς και μια κεντρική οθόνη πάνω από την κονσόλα. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών σχεδιαστικών στυλ για το ταμπλό οργάνων: "Classic", "Sport" και "Progressive".

Επιπλέον, χειριστήρια αφής στο τιμόνι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο. Όπως σε ένα περιβάλλον smartphone, ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απλά με την ένταση των κινήσεων των δακτύλων του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι. Ακολουθώντας τον κανόνα "τα χέρια στο τιμόνι, τα μάτια στο δρόμο», η διάσπαση της προσοχής του οδηγού είναι ελάχιστη.

Επιπλέον χειριστήρια για το σύστημα infotainment παρέχονται με τη μορφή ενός touchpad στην κεντρική κονσόλα, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και χειρόγραφα γράμματα, ενώ διατίθεται και το σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC. Υπάρχουν επίσης κουμπιά άμεσης πρόσβασης για τον έλεγχο διαφόρων λειτουργιών, όπως το σύστημα κλιματισμού ή – ακόμη μία πρωτιά! - για την άνετη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ορισμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Νέα, έξυπνα γραφικά με απεικονίσεις υψηλής ανάλυσης και κινούμενα σχέδια, σε συνδυασμό με μια απλουστευμένη λογική, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την πρωτόγνωρη εμπειρία χειρισμού. Ταυτόχρονα, οι επιβάτες απολαμβάνουν ένα αισθησιακό, ευρύχωρο εσωτερικό που συνδυάζει την κομψότητα της πολυτελούς κατηγορίας με σπορτιφ πινελιές.

Έξυπνος σχεδιασμός υλικών

Υψηλής ποιότητας υλικά καθορίζουν το στιλ του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν ξύλο με ανοιχτούς πόρους, ξύλο σε στιλ γιωτ με ρέουσες γραμμές ως μια σύγχρονη ερμηνεία του ξύλινου ένθετου καθώς και ένα νέο μεταλλικό ύφασμα. Η χρήση αυθεντικών υλικών συνεχίζεται και στις δερμάτινες επενδύσεις των θυρών καθώς και στη μεσαία γραμμή για επιλεγμένες γραμμές εξοπλισμού. Ένα ακόμη σαφές χαρακτηριστικό της Mercedes, είναι η υψηλής ποιότητας εμφάνιση και αίσθηση που προέρχεται από τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιοτική συναρμογή.

Εξίσου προσεκτικά έχει γίνει ο συνδυασμός των υλικών με τα χρώματα, με διάφορες αποχρώσεις του καφέ να κυριαρχούν.mercedes e new 6

«Ατμόσφαιρα» με 64 χρώματα

Για τον εσωτερικό φωτισμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά η τεχνολογία LED, που διασφαλίζει τη διάρκεια, την οικονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ιδιο ισχύει και για τον φωτισμό περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται σε διάφορες γραμμές εξοπλισμού. Με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από 64 χρώματα, προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για εξατομίκευση! Προσφέρει φωτεινές πινελιές σε διακοσμητικά στοιχεία, την κεντρική οθόνη, το ντουλαπάκι συνοδηγού στην κεντρική κονσόλα, τις χειρολαβές, τα εμπρός και πίσω μαρσπιέ, τις θήκες στις πόρτες, στην κονσόλα της οροφής αλλά και στα ηχεία tweeter (εάν το όχημα είναι εξοπλισμένο με το ηχοσύστημα Burmester® high-end 3D surround).

Καθίσματα: πρώτη θέση

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας E-Class είναι τα καθίσματά της. Η εργονομία τους συνδυάζουν το «δυνατό χαρτί» της Mercedes-Benz – δηλ. την άνεση που προσφέρουν στα μακρινά ταξίδια – με μία όμορφη, σπορ εμφάνιση, ενώ διατίθενται σε ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε γραμμή εξοπλισμού. Ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό σε αυτήν την κατηγορία είναι το πακέτο «Heat Comfort», με το οποίο θερμαίνονται εκτός από τα καθίσματα, τα υποβραχιόνια στις πόρτες και στην κεντρική κονσόλα.

Το πίσω κάθισμα στη νέα E-Class διατίθεται με τρεις διαφορετικές επιλογές διάσπασης της πλάτης κατά 40% - 20% - 40% , καθιστώντας το εξαιρετικά ευέλικτο. Χαρακτηριστικά του κεντρικού πίσω υποβραχιόνιου είναι μία θήκη για μικροαντικείμενα καθώς και δύο πτυσσόμενες ποτηροθήκες. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την τοποθέτηση θήκης ενός τάμπλετ για τους πίσω επιβάτες.

Νέα γενιά κινητήρωνmercedes e new 8

Η νέα E-Class διατίθεται με την επιλογή δύο κινητήρων κατά τις αρχές του λανσαρίσματός της στην αγορά: η E 200 με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1991 cc, και η E 220 d με έναν ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1950 cc.

Η πιο ισχυρή έκδοση πετρελαιοκινητήρα διαθέτει έναν εξακύλινδρο κινητήρα με προηγμένη τεχνολογία καυσαερίων SCR, με ισχύ 190 kW (258 hp) και μέγιστη ροπή 620 Nm.

Όλοι οι κινητήρες της νέας E-Class διαθέτουν τη λειτουργία ECO start/stop. Οι βενζινοκινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων EU 6, ενώ ο νέος τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας OM 654 έχει ήδη ρυθμιστεί ώστε να συμμορφώνεται με τα μελλοντικά όρια RDE.

Ολοκαίνουριος τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας

Ο νέος, δίλιτρος τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας σηματοδοτεί τη γέννηση μίας νέας γενιάς κινητήρων της Mercedes-Benz και ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικονομία. Επιπλέον, είναι πιο κοντός και πιο συμπαγής από τον προκάτοχό του χάρη στη μειωμένη διάσταση των κυλίνδρων (90 mm αντί για 94 mm). Παρ’ όλο που έχει χαμηλότερο κυβισμό από τον προηγούμενο κιντήρα, μειωμένο κατά δύο λίτρα περίπου, ο νέος πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 143 kW/195 hp και – όταν τοποθετηθεί στην E 220 d, η μεικτή κατανάλωσή του είναι μόλις 3,9 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, που σημαίνει εκπομπή μόλις 102 γραμμαρίων ρύπων / χιλιόμετρο – τιμή, που μέχρι σήμερα μόνο σημαντικά μικρότερα οχήματα μπορούσαν να πετύχουν!

Επιπλέον, η τετρακύλινδρη μονάδα είναι πολύ εκλεπτυσμένη: στη βασική της μορφή, διαθέτει ενιαίο στάδιο υπερσυμπίεσης και τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Τόσο η κεφαλή του κυλίνδρου και ο στροφαλοθάλαμος είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Η Mercedes-Benz ανέπτυξε την επιφανειακή επίστρωση NANOSLIDE®, η οποία μειώνει αποτελεσματικά την τριβή μεταξύ της επιφάνειας του κυλίνδρου και του χαλύβδινου εμβόλου.

Εννεατάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Όλα τα μοντέλα που θα λανσαριστούν στην αγορά θα είναι εξοπλισμένα με το νέο εννεατάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC. Το κιβώτιο αυτό επιτρέπει τη γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων και τις χαμηλές στροφές του κινητήρα, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα απόδοσης και θορύβου.mercedes e new 4

Αναρτήσεις – σπορτίφ άνεση

Η ανάρτηση της νέας E-Class προσφέρει ευελιξία και οδηγική απόλαυση σε «δαντελωτούς» δρόμους, ενώ προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο άνεσης στην κατηγορία της. Τα σεντάν διατίθενται με χαλύβδινες αναρτήσεις στον βασικό τους εξοπλισμό και σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις αυτές, διατίθενται τρία συστήματα ανάρτησης DIRECT CONTROL με σύστημα επιλεκτικής απόσβεσης:

•             Ανάρτηση Comfort

•             Άνετη ανάρτηση Avantgarde με σπορ χαρακτήρα, χαμηλωμένη κατά 15 χιλιοστά

•             Σπορ ανάρτηση με προσαρμοζόμενη ρύθμιση απόσβεσης, χαμηλωμένη κατά 15 χιλιοστά, η οποία αντικαθιστά την κλασική σπορ ανάρτηση

Αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων AIR BODY CONTROL

•             Εναλλακτικά, η νέα E-Class μπορεί να εξοπλιστεί με αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων - το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του που προσφέρει αυτή την επιλογή. Πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος: τρεις θάλαμοι διαφορετικού μεγέθους στα στελέχη του πίσω άξονα και δύο στα στελέχη του εμπρόσθιου άξονα, καθιστούν δυνατό τον έλεγχο της αερανάρτησης, σε τρία στάδια. Με τον τρόπο αυτό, οι επιβάτες απολαμβάνουν τη μαλακή ανάρτηση και μία αίσθηση οδηγικής ευστάθειας καθώς αυξάνεται η ταχύτητα.

•             Επιπλέον, η ιδιαίτερα ευαίσθητη και γρήγορη ανταποκρινόμενη αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων AIR BODY CONTROL διαθέτει κυκλική αυτό-ανύψωση για μέγιστη οδηγική άνεση, ακόμη και με το όχημα φορτωμένο. Ελέγχει το ύψος ανάλογα με την ταχύτητα και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στον αυτοκινητόδρομο, χαμηλώνοντας για παράδειγμα το ύψος του οχήματος. Όταν πρόκειται για οδήγηση σε ανώμαλους ή βοηθητικούς δρόμους , η απόσταση από το έδαφος μπορεί επίσης να αυξηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού στον αριστερό διακόπτη ρύθμισης ύψους.

Η αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων συμπληρώνεται από ένα συνεχούς λειτουργίας, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα επιλεκτικής απόσβεσης κραδασμών, το οποίο προσαρμόζει την απόσβεση σε κάθε τροχό ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες οδήγησης και τις συνθήκες στο δρόμο πλήρως αυτόματα - κατά την εκτέλεση ελιγμών αποφυγής ή οδήγηση σε κακό οδόστρωμα, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, το σύστημα παρέχει εξαιρετική οδηγική άνεση και άψογη δυναμική οδηγική συμπεριφορά.

Επιλέον, ο διακόπτης DYNAMIC SELECT στο κόκπιτ επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει τη ρύθμιση που προτιμά από τις τέσσερις επιλογές που του δίνονται σχετικά με το AIR BODY CONTROL: "Comfort", "ECO", "Sport" και "Sport +". Η πρόσθετη επιλογή «Individual» επιτρέπει στον οδηγό να διαμορφώνει το όχημα ανάλογα με τις δικές του προτιμήσεις.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού επόμενης γενιάς

Τα νέα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας της Mercedes-Benz ενισχύουν περαιτέρω την ασφάλεια, την άνεση και την υποστήριξη του οδηγού.

Το Active Brake Assist, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό και είναι σε θέση να προειδοποιήσει τον οδηγό για επικείμενο κίνδυνο πρόσκρουσης, να παρέχει ακριβώς το σωστό επίπεδο υποστήριξης κατά τη διάρκεια της έκτακτης πέδησης, και εάν είναι απαραίτητο, να ενεργοποιήσει την πέδηση αυτόματα. Εκτός από την πιο αργή κίνηση του προπορευόμενου οχήματος & τα σταματημένα οχήματα, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πεζούς που διασχίζουν την επικίνδυνη ζώνη μπροστά από το όχημα.

mercedes e new 2Επιπλέον στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τόσο το ρυθμιζόμενο ATTENTION ASSIST, το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για έλλειψη προσοχής και υπνηλία, όσο και το Crosswind Assist, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον οδηγό με την άμβλυνση των συνεπειών των ισχυρών ανέμων και να εμποδίσει το όχημα να παρασυρθεί εκτός δρόμου.

Τα κυριότερα σημεία του προαιρετικού πακέτου Driver Assistance τα οποία καθιστούν την E-Class την πιο έξυπνη λιμουζίνα στην κατηγορία της περιλαμβάνουν τα:

•             DRIVE PILOT: Ένα σύστημα ορόσημο στην πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση από τη Mercedes-Benz. Όπως το Distance Pilot DISTRONIC, το καινοτόμο σύστημα μπορεί να διατηρεί αυτόματα τη σωστή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, αλλά και να τα ακολουθεί με ταχύτητες έως 210 km/h. Αυτό διευκολύνει τον οδηγό, ο οποίος δεν χρειάζεται να επεμβαίνει πατώντας το πεντάλ φρένου ή γκαζιού στο εύρος λειτουργίας του DRIVE PILOT, ενώ υποστηρίζεται σημαντικά και στη διεύθυνση του αυτοκινήτου. Ακόμη ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι στις ταχύτητες πάνω από 130km/h μπορεί να συνεχίσει να παρεμβαίνει δραστικά λαμβάνοντας υπόψη τα οχήματα που κινούνται στο συγκεκριμένο περιβάλλον και τον χώρο, ακόμη και εάν οι γραμμές δεν είναι διακριτές, όπως για παράδειγμα σε έναν δρόμο όπου εκτελούνται έργα. Επομένως το σύστημα κάνει την οδήγηση ευκολότερη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό το οποίο διευκολύνει τον οδηγό σε τέτοιες καταστάσεις είναι η επιμηκυμένη λειτουργία επανεκκίνησης, η οποία επιτρέπει την αυτόματη επανεκκίνηση του αυτοκινήτου 30 δευτερόλεπτα μετά τη στάση που ενεργοποίησε το Pilot DISTRONIC.

Περαιτέρω βελτίωση με στόχο την διευκόλυνση και άνεση του οδηγού: σε συνδυασμό με το σύστημα COMAND Online, η λειτουργία Speed Limit Pilot μπορεί να προσαρμόσει αυτόνομα την ταχύτητα του οχήματος εντός των ορίων τα οποία μπορούν να ανιχνευτούν από τις κάμερες ή αναφέρονται στο σύστημα πλοήγησης, π.χ. 50 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές ή 100 km / h σε επαρχιακούς δρόμους. Οι πρόσθετες καινοτομίες του DRIVE PILOT περιλαμβάνουν, για πρώτη φορά, το Active Lane-change Assistant. Λειτουργώντας με βάση τα ραντάρ και κάμερα, αυτό το σύστημα βοηθά τον οδηγό όταν αλλάζει λωρίδες σε δρόμους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας ώστε να μπορεί να κατευθύνει το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας που επιλέγεται από τον οδηγό – σε περίπτωση προσπέρασης, για παράδειγμα. Μόλις ο οδηγός έχει δηλώσει για τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα ότι θέλει να στρίψει, το Active Lane-change Assistant βοηθά στην κατεύθυνση του τιμονιού στην παρακείμενη λωρίδα εάν ανιχνεύσει ότι η λωρίδα είναι άδεια.

•             Active Brake Assist με λειτουργία cross-traffic: Σε σύγκριση με τη βασική έκδοση, το σύστημα έχει επεκτείνει τα όρια ταχύτητας σε σχέση με τα άλλα οχήματα και τους πεζούς. Επιπλέον, μπορεί να ανιχνεύσει κίνηση διέλευσης σε κόμβους, και αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, ενεργοποιεί την πέδηση αυτόνομα. Για πρώτη φορά, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει επικίνδυνες καταστάσεις στο τέλος της ουράς της κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπου δεν υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς και να ξεκινήσει την αυτόνομη πέδηση πολύ νωρίτερα απ’ότι συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να αποφευχθούν πλήρως τα ατυχήματα σε ταχύτητες μέχρι 100 km / h ή να μειωθεί σημαντικά η σοβαρότητα των ατυχημάτων σε ταχύτητες πάνω από αυτό το επίπεδο.

•             Καινοτόμο Σύστημα Υποβοήθησης Οδήγησης: Αυτό το νέο σύστημα συμπληρώνει ιδανικά τη λειτουργία ανίχνευσης πεζών Active Brake Assist. Όταν ο οδηγός εσκεμμένα ή ενστικτωδώς εκτελεί έναν ελιγμό σε μια επικίνδυνη κατάσταση, η λειτουργία αυτή μπορεί να βοηθήσει με τον ακριβή υπολογισμό της ροπής διεύθυνσης για να υποστηρίξει την κίνηση του τιμονιού. Αυτό βοηθά τον οδηγό να αποφύγει τον πεζό με έναν ελεγχόμενο τρόπο, ενώ στη συνέχεια διευκολύνει την ευθυγράμμιση του οχήματος έως ότου η κατάσταση να διευθετηθεί με ασφάλεια.mercedes e new 7

•             Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης: Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης στο νέο πακέτο Driver Assistance περιλαμβάνουν επίσης τα ήδη υπάρχοντα συστήματα τα οποία έχουν εξελιχθεί περαιτέρω όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους και τους αισθητήρες που χρησιμοποιούν. Το Active Lane Keeping Assist μπορεί να σταματήσει τον οδηγό από άσκοπη αλλαγή λωρίδας, επεμβαίνοντας διορθωτικά με μονόπλευρη εφαρμογή των φρένων, ακόμη και στην περίπτωση των διακεκομμένων γραμμών και τον κίνδυνο της σύγκρουσης, π.χ. με όχημα που κινείται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή κατά τη διάρκεια οχημάτων που προσπερνούν γρήγορα την E-Class. Το Active Blind Spot Assist μπορεί τώρα να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλευρικής σύγκρουσης σε τυπικές συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη σε χαμηλές ταχύτητες και, όπως και πριν, να παρέμβει διορθωτικά την τελευταία στιγμή για να αποτραπεί μια σύγκρουση σε ταχύτητες πάνω από 30 km / h. Το PRE-SAFE PLUS μπορεί να προστατεύσει από τις συγκρούσεις με οχήματα που ακολουθούν.

Επιπλέον, η γκάμα των νέων χαρακτηριστικών της νέα E-Class περιλαμβάνει:

•             Remote Parking Pilot: Για πρώτη φορά, το σύστημα αυτό επιτρέπει στο όχημα να κινείται μέσα και έξω από γκαράζ και χώρους στάθμευσης από απόσταση, χρησιμοποιώντας ένα smartphone app, που επιτρέπει στους επιβάτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στο αυτοκίνητο, ακόμη και αν ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος.

•             Επικοινωνία Car-to-X: Το 2013, η Mercedes-Benz ήταν ο πρώτος κατασκευαστής παγκοσμίως που εισήγαγε – με εκ των υστέρων τοποθέτηση - την διαδικτυακή σύνδεση car-to-car. Τώρα έφτασε η στιγμή για να μπει στη γραμμή παραγωγής η λύση Car-to-X. H Mercedes-Benz θέτει τη νέα E-Class στην κυκλοφορία με επικοινωνία Car-to-X, επεκτείνοντας τη λειτουργία Live Traffic Information. Η αρχή της λειτουργίας: όλα τα οχήματα που συμμετέχουν στο Car-to-X επικοινωνούν τακτικά με μία ενημερωτική πλατφόρμα δηλώνοντας τη θέση τους και λαμβάνουν μηνύματα σχετικά με το εκάστοτε περιβάλλον τους. Οι άκρως επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες ή πιθανή ολισθηρότητα των δρόμων εμφανίζονται στην προβολή χαρτών του COMAND Online. Έτσι, ο οδηγός προειδοποιείται οπτικά ή/και ηχητικά σχετικά με πιθανούς κινδύνους.

•             PRE-SAFE impulse side: Το σύστημα αυτό είναι μέρος του πακέτου Driving Assistance PLUS. Αν επίκειται μία πλευρική σύγκρουση , κινεί τον οδηγό ή τον συνοδηγό μακριά από την επικίνδυνη ζώνη σε μια πλάγια κατεύθυνση για προληπτικούς λόγους. Για να γίνει αυτό, τα πλαϊνά μαξιλάρια των πολυλειτουργικών καθισμάτων γεμίζουν με αέρα για να παρέχουν πιο σταθερή στήριξη μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των επιβατών και της πόρτας και, ταυτόχρονα, μειώνοντας τις δυνάμεις που επενεργούν στους επιβαίνοντες.

•             PRE-SAFE Sound: Αυτό το σύστημα βασίζεται στα ανθρώπινα αντανακλαστικά στο εσωτερικό του αυτιού, που ονομάζεται αντανακλαστικό του αναβολέα. Το PRE-SAFE Sound εκπέμπει ένα σύντομο ηχητικό σήμα παρεμβολής μέσω του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου, αν ο κίνδυνος της σύγκρουσης ανιχνεύεται. Αυτό το σήμα μπορεί να προκαλέσει το φυσικό αντανακλαστικό και να προετοιμαστούν τα αυτιά των επιβατών για τoν αναμενόμενο ήχο του ατυχήματος.

•             Προβολείς MULTIBEAM LED υψηλής ανάλυσης, ο καθένας με 84 αυτόνομα LED υψηλής απόδοσης, φωτίζουν αυτόματα το δρόμο με την αξεπέραστη μέχρι σήμερα ακρίβεια ελεγχόμενης κατανομής του εξαιρετικά έντονου φωτός - χωρίς να τυφλώνονται οι οδηγοί στο αντίθετο ρεύμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το πλέγμα που χρησιμοποιείται επιτρέπει τη διανομή του φωτός του αριστερού και του δεξιού προβολέα ξεχωριστά και προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του δρόμου γρήγορα και δυναμικά. Όλες οι λειτουργίες του Intelligent Light System στη χαμηλή και μεγάλη σκάλα λειτουργίας μπορουν πλέον να απεικονίζονται καθαρά ψηφιακά και για πρώτη φορά χωρίς μηχανικούς ενεργοποιητές. Στις λειτουργίες αυτές συμπεριλαμβάνεται, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια αμιγώς ηλεκτρονική εφαρμογή ενεργού φωτισμού.

•             Ψηφιακό κλειδί (Digital Vehicle Key): Αυτό το σύστημα αδειοδότησης χρησιμοποιεί την τεχνολογία Near Field Communication και επιτρέπει στο smartphone του οδηγού να χρησιμοποιηθεί ως κλειδί του οχήματος.

•             Άκαμπτο, αλλά ελαφρύ αμάξωμα: Το εξαιρετικά άκαμπτο αμάξωμα αποτελεί τη βάση για τον εύκολο χειρισμό του αυτοκινήτου, τα εκπληκτικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών, καθώς και ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι μηχανικοί επέλεξαν ένα αμάξωμα με ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αλουμινίου και υπερ- ανθεκτικού χάλυβα, από τον προκάτοχό του. Τα μπροστινά φτερά, το καπό, το καπό του χώρου αποσκευών, και μεγάλα τμήματα των εμπρός και πίσω άκρων είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Αυτή η ελαφριά σχεδίαση μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και καθιστά τον χειρισμό του οχήματος εύκολο και σπορτίφ.

•            mercedes e new 3 Ενάντια στον άνεμο: Η αεροδυναμική απόδοση είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τις εξαιρετικές επιδόσεις της νέας E-Class. Η E-Class ανεβάζει τον πήχη με ένα συντελεστή οπισθέλκουσας – ρεκόρ (cd value) 0,23. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ειδικοί της αεροδυναμικής έπρεπε να βελτιστοποιήσουν πολλές λεπτομέρειες και να εφαρμόσουν νέες ιδέες. Για παράδειγμα, το σύστημα AIRPANEL Advanced shutter, διαθέσιμο για τους περισσότερους κινητήρες στην εξοπλιστική γραμμή EXCLUSIVE και στα βασικά μοντέλα, ανοίγει τη μάσκα του ψυγείου με ρυθμιζόμενες γρίλιες όταν απαιτείται επιπλέον ψύξη και επιπλέον διαθέτει ένα δεύτερο χώρισμα στην εισαγωγή αέρα κάτω από την πινακίδα κυκλοφορίας για την περαιτέρω βελτίωση της συνολικής απόδοσης του συστήματος. Πλέον η εξελιγμένη αεροδυναμική ελαχιστοποιεί τον θόρυβο του ανέμου και διασφαλίζει ότι η νέα       E-Class είναι πιο αθόρυβη ακόμα και από κάποια οχήματα που ανήκουν στην κατηγορία των υπερ-πολυτελών οχημάτων.

Με την έλευση της νέας Ε-Class, 130 χρόνια μετά την εφεύρεση του αυτοκινήτου από τον Carl Benz, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο ο Dr Dieter Zetsche είναι βέβαιος: «Το καλύτερο είναι μπροστά μας για το αυτοκίνητο που φέρει το τριάκτινο αστέρι. Η Mercedes του μέλλοντος δεν θα έχει μόνο μηδενικές εκπομπές ρύπων αλλά θα λειτουργεί και αυτόνομα. Θα είναι ακόμη πιο ασφαλής, πολυτελής και πλήρως δικτυωμένη. Ένα άνετο καταφύγιο για τη διαδρομή μεταξύ σπιτιού και γραφείου – ένα μέρος εργασίας, επικοινωνίας, χαλάρωσης και διασκέδασης.»

Οι τιμές της νέας Ε-Class στην Ελληνική αγορά διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι τιμές με απόσυρση):

•             Ε200       €53.600 (€50.800)

•             Ε220 d   €55.950 (€53.150)

•             E350 d   €72.000.