ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταρρέει το παραταξιακό «οικοδόμημα» του Γ. Μπουτάρη- Ανακοίνωση «κόλαφος» του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. Π. Αβραμόπουλου

dimarxeio thessalonikisΡεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- newx.gr

Σαφείς αποστάσεις από την παράταξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κρατά πλέον ξεκάθαρα ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος φαίνεται να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση μαζί του, αποδεικνύοντας πως «κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», παραφράζοντας ελαφρώς τη φράση του Σαίξπηρ στον «Άμλετ».

Οι «τριγμοί» στην παράταξη του κ. Γιάννη Μπουτάρη τείνουν να εξελιχθούν σε… σεισμό και το πιο πρόσφατο «χτύπημα» ήρθε από τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο οποίος σε ανακοίνωσή του «κόλαφο» εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, στηλίτευσε τις κατά καιρούς αποφάσεις του κ. Μπουτάρη και τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος σε μείζονα θέματα, όπως για την υπόθεση του ακινήτου Αλλατίνη, αλλά και τις υποθέσεις των διαγωνισμών της καθαριότητας, οι οποίες ελέγχονται σήμερα από τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος διευκρίνισε πως ενώ του έγινε πρόταση να αναλάβει θέση αντιδημάρχου, ο ίδιος δεν την αποδέχθηκε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως συμμετοχή του στα κοινά δεν καθορίζεται από θέσεις ή από αξιώματα.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Αβραμόπουλου, έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ για την καλή συνεργασία τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Πολιτικών Οργάνων, στο Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο μου. Ευχαριστώ και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου με τους οποίους συνεργάστηκα με άψογο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως ευχαριστώ τους συμπολίτες μας οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο και με την εμπιστοσύνη τους.

Τους ευχαριστώ για την επαφή και την επικοινωνία. Η σχέση μου μαζί τους θα παραμείνει άρρηκτη. Στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η πόλη έχει ανάγκη από συνθέσεις και όχι από συγκρούσεις. Γι’ αυτό και συνειδητά προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσω με πνεύμα σύγκλισης. Να δημιουργώ ένα συναινετικό περιβάλλον στο δημοτικό συμβούλιο και να διαφυλάττω την ενότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής -γιατί αυτό όφειλα να κάνω.

Στήριξα όσες επιλογές θεωρούσα ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και στην ανάδειξη της νέας ταυτότητας της πόλης. Όμως, από απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια που είχαμε αναλάβει και η οποία οδήγησε δύο φορές στην εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στη θέση του δημάρχου, επέλεξα, επίσης, να διατυπώνω με ευθύτητα την κριτική μου θέση και τις αντιρρήσεις μου για επιλογές ή παραλείψεις της δημοτικής αρχής.

Ιδιαιτέρως όταν αυτές ερχόταν σε αντίθεση με όσα είχαμε διακηρύξει ή ακύρωναν την προσδοκία που είχαμε δημιουργήσει στους Θεσσαλονικείς. Θυμίζω ενδεικτικά την υπόθεση του ακινήτου Αλλατίνη και τη ευθεία ανάμειξη σε αυτήν παραγόντων της διοίκησης του δήμου, τις υποθέσεις των διαγωνισμών της καθαριότητας, οι οποίες ελέγχονται σήμερα από τη δικαιοσύνη, τις κριτικές μου παρεμβάσεις για την άσκηση σοβαρής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής καθώς και για τα ζητήματα της προστασίας του δημόσιου χώρο και, βεβαίως, τον έλεγχο των πράξεων του επικεφαλής, όταν αυτές βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον προγραμματικό λόγο της παράταξής μας και την πολιτική της φυσιογνωμία.

Αυτό είναι κάτι που φυσικά θα συνεχίσω να κάνω και στα χρόνια που ακολουθούν. Ο δήμαρχος αποφάσισε να μην με προτείνει για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εκ νέου και επέλεξε πιο αρεστές σε αυτόν λύσεις. Αυτό είναι προφανώς βολικό για τα σχέδια και τις επιδιώξεις του. Δικαίωμά του και επ’ αυτού κρίνεται. Δεν αποδέχτηκα τη θέση αντιδημάρχου που μου πρότεινε. Η συμμετοχή μου στα κοινά δεν καθορίζεται από θέσεις ή από αξιώματα, ιδιαιτέρως όταν αυτά απαιτούν την αφωνία και την εγκατάλειψη των ιδεών μου.
Παναγιώτης Αβραμόπουλος».