ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Τσιρώνης: «Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για τη CETA» (VIDEO)

tsironis giannisΤις επιφυλάξεις του για την εμπορική συμφωνία της CETA, που αφορά και το θέμα της Ελληνικής φέτα, για το οποίο έχει «χυθεί πολύ μελάνι» τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, από τις Σέρρες, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Ο ίδιος, βέβαια, δεν διευκρίνισε αν θα ψηφίσει ή όχι τη συμφωνία όταν θα έρθει στο Ελληνικό κοινοβούλιο, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν την έχω δει τη συμφωνία αυτή τη στιγμή. Να δούμε τα οφέλη και τις ζημίες, αλλά σας λέω ότι έχουμε πολύ σοβαρές επιφυλάξεις και ως κόμμα και εγώ προσωπικά».

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, είναι μία συμφωνία για την οποία τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχουν εκφράσει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, όχι μόνο για τη φέτα. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιρώνης και μόνο το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες υπάρχουν μέσα ρήτρες ότι η διαμάχη με μια μεγάλη πολυεθνική δεν θα λύνεται στα δικαστήρια της χώρας που διακινεί το προϊόν, αλλά θα γίνεται από ένα δικαστήριο μονομερές εκτός της χώρας, αυτό καταλύει τη δημοκρατία.

«Είναι επικίνδυνο και ειδικά οι μικροί παραγωγοί από τέτοιες συμφωνίες, τίποτε δεν έχουν να κερδίσουν. Κι αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη του ΑΕΠ είναι πολύ αμφίβολα, γιατί ξέρετε το ΑΕΠ μπορεί να ανεβαίνει και να ανεβαίνει υπέρ ενός και κατά όλων των άλλων. Το θέμα είναι να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. Δεν έχουμε εμείς τίποτα να κερδίσουμε με τη μικρή παραγωγή και με την ποιότητά μας, να έρχονται προϊόντα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία πιστοποίηση, επειδή κάποια εμπορική συμφωνία λέει ότι εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ορμόνες στο κοτόπουλό μας, γιατί έχουμε κάποια όρια, ενώ στην Αμερική δεν υπάρχουν αυτά τα όρια. Αν εμείς βάλουμε αυτά τα όρια στα προϊόντα, θα μας ζητούν και αποζημιώσεις αυτές οι εταιρείες; Αυτές οι συμφωνίες θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μετά δεν μπορείς εύκολα να τις ανατρέψεις και το Ελληνικό κοινοβούλιο νομίζω πρέπει να το κοιτάξει πολύ σοβαρά,» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του ΤΗΛΕ Επιλογές Σερρών και του συναδέλφου Δημήτρη Κώττα
https://www.youtube.com/watch?v=rB0u-qVQRYA