ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βόμβα» στα… θεμέλια των επιδοτήσεων βάζουν οι δασικοί χάρτες- Απειλούνται επιδοτήσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ

dasikoi xartesΡεπορτάζ: Ζωή Χειμωνίδου- newx.gr

Οι πτυχές του θέματος των δασικών χαρτών, αναπτύχθηκαν από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρο Μάμαλη, στην αγροτική εκπομπή του ΤΗΛΕ Επιλογές «Ύπαιθρος & Οικονομία», στις 20 Φεβρουαρίου, με τον Δημήτρη Κόκκινο και την υπογράφουσα. Αρχικά ο κ. Μάμαλης, υπογράμμισε πως το θέμα των δασικών χαρτών κινδυνεύει με τις παλινωδίες της κυβέρνησης να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα.

 

Το ΓΕΩΤΕΕ κατά τη συζήτηση του 4389 στη βουλή, τον περασμένο Απρίλιο, είχε ταχθεί δημοσίως κατά των διατάξεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή δημιουργούν πρόβλημα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, το ΓΕΩΤΕΕ είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου και την απόσυρσή του, με στόχο να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης, όπως οφείλει ως σύμβουλος της πολιτείας. Σήμερα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, φτάσαμε στο σημείο να απειλούνται ακόμη και οι επιδοτήσεις μεγάλης μερίδας των αγροτών, τόσο οι φετινές, όσο και οι μελλοντικές.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Σήμερα έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση να απειλείται το έργο των δασικών χαρτών, να απειλούνται οι επιδοτήσεις που έπαιρναν οι αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και φοβόμαστε πάρα πολύ ότι τελικά θα ναυαγήσει η όλη προσπάθεια και δεν θα λυθεί ποτέ το κρίσιμο θέμα των ιδιοκτησιών στην Ελλάδα, των χρήσεων γης και τελικά δεν θα λήξει ποτέ η ομηρία των Ελλήνων πολιτών, καθώς και το κράτος δεν θα μάθει ποτέ ποια είναι η περιουσία του. Φτάσαμε σήμερα στο σημείο να απειλούνται οι επιδοτήσεις κι όχι μόνο οι επιδοτήσεις οι φετινές. Θα γυρίσουν και τρία χρόνια πίσω, αλλά και στο μέλλον δεν θα πάρουν ξανά επιδοτήσεις. Αυτό αφορά τους αγρότες που φαίνεται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ότι οι εκτάσεις τους ήταν δάσος και στη συνέχεια καλλιέργησαν αυτές τις εκτάσεις. Είναι μια μεγάλη κατηγορία. Φανταστείτε ότι μόνο στη Μεσσηνία είναι 100.000 στρέμματα,» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Ουσιαστικά οι δασικοί χάρτες αποτελούν μια αποτύπωση της περιουσίας του Ελληνικού δημοσίου και κάποια στιγμή θα έπρεπε να μπει τάξη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο του κτηματολογίου. Οι δασικοί χάρτες αποτελούν προαπαιτούμενο, καθώς το έχουμε υπογράψει στο μνημόνιο, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

«Είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά να γίνει σωστά, για να μην υπονομευθεί το έργο των δασικών χαρτών και να μπορέσουμε επιτέλους να γίνουμε μια χώρα, η οποία θα έχει χρήσεις γης. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι η απαραίτητη διαδικασία για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα δούμε ποιοι έχουν πραγματικούς τίτλους ιδιοκτησίας στα χωράφια τους και ποιοι είναι καταπατητές,» τόνισε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή πατώντας εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=DIYEc-uQfyQ