ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ριζική ανάπλαση των πεζοδρομίων στα Πεύκα

anaplasi pefka15519Με το ένα μεγάλο έργο να διαδέχεται το άλλο και να μπαίνει δυναμικά σε τροχιά εκτέλεσης και υλοποίησης συνεχίζεται το πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, αλλάζοντας σταθερά και διαδοχικά την εικόνα του δήμου προς όφελος της διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτή την περίοδο μόνο στον τομέα της οδοποιίας, ασφαλτόστρωσης και της ανάπλασης πεζοδρομίων κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών από το δημοτικό ταμείο επενδύονται 16.716.900 ευρώ για τέσσερα διαφορετικά έργα!

Μετά την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής και ασφαλτόστρωσης του κεντρικού οδικού άξονα της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου και της οδού Ελ. Βενιζέλου, από την οδό Λαγκαδά (12όροφες) έως τον κόμβο της περιφερειακής οδού Κ6, με την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ήρθε η σειρά της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου στη Δ.Ε. Πεύκων να «κόψει» την… κορδέλα της εκκίνησης για τη ριζική ανάπλαση των πεζοδρομίων.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση αισθητικής, λειτουργικότητας, προσβασιμότητας για ΑμεΑ και ασφάλειας κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που διασχίζει τον οικισμό των Πεύκων, με τις πρώτες εργασίες να ξεκινούν από το ύψος της στροφής Φιλύρου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4.980.000 ευρώ, περιλαμβάνει αντικατάσταση και ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού με νέου τύπου LED και επιδιορθώσεις των πεζοδρομίων από τη στροφή Φιλύρου μέχρι την οδό Κοιμ. Θεοτόκου, και πλήρη ανακατασκευή των πεζοδρομίων από την Κοιμ. Θεοτόκου έως τα όρια της Δ.Ε. Πεύκων με το Ασβεστοχώρι. Στο μεγάλο αυτό τμήμα εκατέρωθεν της λεωφ. Γ.Παπανικολάου θα γίνει ανακατασκευή των πεζοδρομίων και κατασκευή νέων σε εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, τοποθέτηση νέων σύγχρονων φωτιστικών LED και φύτευση δένδρων και καλλωπιστικών φυτών.

Σκοπός της μελέτης, που άρχισε να υλοποιείται, είναι η ανάδειξη και η αναβάθμιση της λεωφόρου με τη δημιουργία πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου και χώρων στάθμευσης οχημάτων, εξασφαλίζοντας εύκολη και ασφαλή κίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, άνετη και ασφαλή στάθμευση των οχημάτων, όπως επίσης και αισθητικά άρτια εμφάνιση του χώρου, που είναι προϋπόθεση αναβάθμισης όλου του δήμου καθώς πρόκειται για τον κεντρικό οδικό άξονα. Μέσα σ’ αυτό το νέο και διαφορετικό περιβάλλον, με τη διατήρηση της υπάρχουσας βλάστησης και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, θα ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων παραπλεύρως της λεωφόρου, ενώ η κίνηση των πολιτών επί των πεζοδρομίων θα συνιστά μια ευχάριστη βόλτα.

Από το ταμείο του δήμου!

Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή στο δήμο Νεάπολης-Συκεών βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις μεγάλες εργολαβίες στον τομέα της οδοποιίας και αναπλάσεων, που είναι:

• Πλήρης ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση της λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου-Ελ. Βενιζέλου, σε όλο το μήκος της από την οδό Λαγκαδά (12όροφες) έως τον κόμβο της περιφερειακής οδού Κ6 (1.286.000 €). Ήδη την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο πρώτο μεγάλο τμήμα της Αν.Παπανδρέου, από Κ6 μέχρι Επταπυργίου (Κόκορα), και της Ελ. Βενιζέλου, από Λαγκαδά έως Νεοχωρίου (Ρουμανικά), με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να παρακολουθεί και να επιθεωρεί τις εργασίες.

• Ανακατασκευή και αναμόρφωση των πεζοδρομίων επί της λεωφ. Γ. Παπανικολάου στη Δ.Ε. Πεύκων (4.980.900 €), από τη στροφή Φιλύρου έως τα όρια του οικισμού με το Ασβεστοχώρι.

• Ανακατασκευή, ασφαλτόστρωση, αναμόρφωση και ανάπλαση της οδού Επταπυργίου, της νησίδας και των κάθετων οδών προς αυτήν, στη Δ.Ε. Συκεών (6.500.000 €), με τον διαγωνισμό να έχει γίνει και να αναμένεται η ανάδειξη της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας.

• Ανακατασκευή, διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις και ηλεκτροφωτισμός στη Δ.Ε. Συκεών (3.950.000 €), σε σύνολο 32 οδών.

«Όλα αυτά τα έργα εκτελούνται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το υγιές ταμείο του δήμου μας. Ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και η Περιφέρεια διέθεσαν έστω κι ένα ευρώ ενώ ήταν υποχρέωσή της», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

«Ήμασταν έτοιμοι, αλλά…»

Όπως τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, «ο δήμος ήταν έτοιμος από το 2015 και το 2016 για την εκτέλεση αυτών των εμβληματικών έργων, αλλά προέκυψε μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των ενστάσεων και των πολιτικών στάσεων άλλων φορέων. Κατ’ αρχήν υπαναχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακατασκευή και ασφαλτόστρωση της Ανδρέα Παπανδρέου, που τελικά προχώρησε με δική μας πρωτοβουλία γιατί εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια υπομονής, ανοχής και αναμονής. Το ίδιο συνέβη και με τη λεωφ. Γ.Παπανικολάου, για την οποία κατέρρευσαν και διαψεύστηκαν όλες οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις της Περιφέρειας για την ολική και ολοκληρωμένη ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα. Και η καθυστέρηση επιτάθηκε εξαιτίας της αδικαιολόγητης και τεράστιας καθυστέρησης της ΔΕΗ για την υπογείωση του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης επί των πεζοδρομίων της Γ.Παπανικολάου».

«Με επιλογή πλέον της διοίκησης του δήμου μας παραμερίσαμε και την ΠΚΜ και τη ΔΕΗ και προχωράμε μόνοι μας αυτές τις τεραστίων διαστάσεων παρεμβάσεις προς όφελος της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Σταθερός στόχος μας είναι να προχωράμε με έργα και να πηγαίνουμε το δήμο μας κάθε μέρα πιο ψηλά και πιο μπροστά», προσθέτει ο Σίμος Δανιηλίδης, επαναφέροντας στην επιφάνεια την πρόταση «για ολοκληρωμένη παρέμβαση στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Φίλυρο».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης αναδεικνύει τη «συνέπεια της διοίκησης του δήμου στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος», όπως επίσης και τη λειτουργία των τεχνικών Υπηρεσιών που «βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και με τις άρτιες μελέτες επιτυγχάνουν τους στόχους για υλοποίηση μεγάλων έργων που διαρκώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα».