ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επικίνδυνο έντομο «αποδεκάτισε» το Σέιχ Σου- Ο Δ. Αβτζής μιλά στον Γ. Δαμιανίδη (Βίντεο)

seix sou9619Το δάσος του Σέιχ Σου κυριολεκτικά «αποδεκατίστηκε» από το έντομο Tomicus piniperda, καθώς σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έως σήμερα το φαινόμενο εντοπίζεται σε δένδρα σε μια έκταση 3.500 στρεμμάτων πευκοδάσους, η οποία έκταση αντιστοιχεί στο 1/10 του δάσους, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συναντάται στα όρια των Συκεών και των Πεύκων. Αιτία της καταστροφής ο φλοιοφάγος ή βλαστοφάγος (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο φονιάς των πεύκων και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς. Όπως υπολογίζεται, πάνω από 100.000 δένδρα έχουν ήδη προσβληθεί και πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν τάχιστα.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δημήτρης Αβτζής μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Δαμιανίδη και στη Σαββατιάτικη εκπομπή του (8-6-2019) στον Focus Θεσσαλονίκης.

(Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=duAlzBo15Pw&t=47s )

Σύμφωνα με τον κ. Αβτζή, κατά περιόδους το Σέιχ Σου είχε βρεθεί σε παρόμοιες συνθήκες πληθυσμιακής έξαρσης του εντόμου, αλλά χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την έκταση που πήρε φέτος.

Ο κ. Αβτζής τόνισε μεταξύ άλλων πως η «θεραπεία» είναι να απομακρυνθούν τα δέντρα που νοσούν, να αραιώσει το δάσος, για να δοθεί ζωτικός χώρος.