ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμος Παύλου Μελά: Γονείς κάθονται και πάλι στα θρανία

goneis29917Οι γονείς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους, όμως πολλές φορές νιώθουν απροετοίμαστοι για τον ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών χρειάζεται εκτός από ένστικτο και γνώσεις. Ο γονέας, είναι ένας ρόλος με προκλήσεις και απαιτήσεις και η οικογένεια, το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας για την ανάπτυξη των παιδιών.

Όλοι οι γονείς χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να θωρακίσουν τα παιδιά τους με τα κατάλληλα εφόδια για ψυχική υγεία και να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, θέτει σε λειτουργία για ακόμη μια χρονιά τις Σχολές Γονέων και καλεί τους γονείς να εγγραφούν μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 για να παρακολουθήσουν δωρεάν τα μαθήματα από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και κάθε Τετάρτη (εκτός αργιών) μέχρι και τον Απρίλιο του 2020, ώρες 9.30-12.00 στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221 στη Σταυρούπολη.
Υπεύθυνη ψυχολόγος είναι η Έλενα Παπαλεξανδρή.

Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ και η δράση τους κινείται σε δύο άξονες: την ενημέρωση και τη διαμόρφωση-διαφοροποίηση, η μία στενά συνδεδεμένη με την άλλη.

Η ενημέρωση (information) θέτει υπόψη των γονιών τις μελέτες, τις έρευνες, τα σύγχρονα δεδομένα της οικογενειακής ψυχολογίας.

Η διαμόρφωση-διαφοροποίηση (formation), από την άλλη, οδηγεί τους γονείς μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της στάσης και της συμπεριφοράς τους απέναντι στο παιδί τους. Οι γονείς αλλάζουν, τα παιδιά αλλάζουν, η σχέση γονιού – παιδιού διαφοροποιείται και εξελίσσεται.

Το έργο των Σχολών Γονέων δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός είδους διαλέξεις, βιβλία, άρθρα ή πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Τα όποια μέσα μετάδοσης πληροφοριών για τους γονείς μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα και διαφωτιστικά.

Ωστόσο, οι Σχολές Γονέων δεν παρέχουν στους γονείς μόνο πληροφορίες, αλλά τις αναγκαίες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να τις εφαρμόσουν και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα της εμπειρίας της συμμετοχής σε ομάδα, η οποία δεν παρέχει μόνο πλούσιες ιδέες και βιώματα, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση των μελών οι γονείς ανατροφοδοτούνται δημιουργικά και μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά, εξελίσσονται και διαφοροποιούνται. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται και αποκομίζουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την άσκηση του ρόλου τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εγγραφές μπορούν να γίνονται τηλεφωνικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 020179-160 ή με επίσκεψη στο κτίριο της Κοινωνικής Υπηρεσίας στη Νικόπολη, Λήμνου 2 με Καζαντζίδη Γωνία, Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά και να παρακολουθήσουν όλες τις προγραμματισμένες ομιλίες των Σχολών Γονέων.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε γονείς που δεν συμμετείχαν ξανά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.