ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξινό νερό Φλώρινας

Ksino nero FlorinasΑπό την αρχαιότητα γίνονται αναφορές στα φυσικά ανθρακούχα νερά της περιοχής. Είναι πασίγνωστα τα «Ξινά Νερά» της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με κορυφαία αυτά του Ξινού Νερού.

Αναφέρεται λοιπόν στα παράδοξα του Βατικανού: “Θεόπομπος εν Λυγκηστές φησίν τι είναι ύδωρ οξύ, ο τους πίνοντας μεθύσκει”, το οποίο σημαίνει: “Ο Θεόπομπος αναφέρει, ότι στην χώρα των Λυγκηστών υπάρχει μια πηγή με νερό ξινό, το οποίο μεθά αυτός που το πίνουν”.

 

Αλλά και ο Αθηναίος αναφέρει: “Θεόπομπος δε φησί περί τον Εριγώνα ποταμόν οξύ είναι ύδωρ και τους πίνοντας μεθύσκεσθαι καθά και τους τον οίνον”, που σημαίνει: “Ο Θεόπομπος αναφέρει ότι κοντά στον Εριγώνα ποταμό, υπάρχει ξινό νερό, που μεθάει αυτούς που το πίνουν, όπως μεθάνε από το κρασί”.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στον Θεόπομπο, αρχαίο Έλληνα συγραφέα από την Μακεδονία και για τον Φίλιππο τον Β' και μάλιστα το έργο του το ονομάσε “Φιλιππικά” αντί “Μακεδονικά”, επειδή ζούσε στην αυλή του Φιλίππου και θαύμαζε τον μεγάλο ηγέτη. Από το έργο του Θεόπομπου σώθηκαν μόνο μερικά αποσπάσματα.

Για την συγκεκριμένη πηγή γράφει και ο Αριστοτέλης στα “Μετεωρολογικά”: “Εστι δε και περί Λύγκον κρήνη τις ύδατος οξέος”, που σημαίνει: “Υπάρχει στην Λύγκο μία βρύση της οποίας το νερό είναι ξινό”.Πρόκειται για κάποιο μεταλλικό νερό με τέτοια συστατικά, που όποιος το έπινε ζαλιζόταν και μεθούσε. Πού όμως βρισκόταν αυτή η πηγή; Ο Θεόπομπος έγραφε ότι βρισκόταν κοντά στον ποταμό Εριγώνα. Επομένως η πηγή αυτή βρισκόταν κοντά στον κάμπο της Φλώρινας ή στον κάμπο του Μοναστηρίου, καθώς όλα τα ποτάμια των δυο κάμπων είναι παραπόταμοι του Εριγώνα.

Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του χωριού εμφιαλώνονται στο τοπικό εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης, Κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι η διαύγεια και η περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία μετάλλων ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται η καθαρότητα και η ιδιαιτερότητα της γεύσης του νερού. Το Ξινό Νερό επιπλέον ανήκει στην κατηγορία των ιαματικών πηγών.
Με την υπαγωγή του Ξινού Νερού στον διευρυμένο Δήμο Αμυνταίου από 01/01/1999 μετατράπηκε σε Αμιγή Δημοτική Επιχείρηση με την επωνυμία: «ΑΜΙΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ». Με τον νέο κώδικα δήμων του 2006 η επιχείρηση στις 27/12/2010 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ». Η εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τα διευθυντικά της στελέχη και εποπτεύεται από Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου.

Η επιχείρηση εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό καθώς και αεριούχα αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα και σόδα όλα σε γυάλινες φιάλες.