ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαλακρό όρος

FALAKRO OROSΟ σημαντικότερος ορεινός όγκος του νομού Δράμας είναι το Φαλακρό Όρος, το οποίο και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα βουνά της χώρας. 

Βρίσκεται στο κέντρο του νομού και συγκροτείται από ένα σύμπλεγμα τριών όγκων: το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το «Άγιο Πνεύμα» και υψόμετρο 1629 μ., το νοτιοδυτικό με ψηλότερη κορυφή τον «Άγιο Παύλο» στα 1768 μ. και το ανατολικό με ψηλότερη κορυφή τον «Προφήτη Ηλία» στα 2232 μ., που περιβάλλεται και από τις κορυφές «Βάρδενα» και «Χιονότρυπα».

 

Η ονομασία «Φαλακρό», οφείλεται στην χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται, λόγω της σύστασης του εδάφους που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ψηλής βλάστησης. Ειδικότερα η κάλυψη από βλάστηση που παρατηρείται σήμερα στο Φαλακρό είναι κατά 45% με λιβάδια, 35% με δάση και 20% με θάμνους, φρύγανα, βράχους και γυμνά εδάφη. Η πανίδα είναι και αυτή ανάλογη με το βοτανικό ενδιαφέρον.

Falakro2

Εκτός των κοινών θηλαστικών και πτηνών της ευρύτερης περιοχής, συναντώνται σπάνια ασπόνδυλα που χαρακτηρίζουν την αξία της πανίδας.

Το Φαλακρό Όρος συγκεντρώνει πολλά, σπάνια για την Ελλάδα, ποώδη φυτά. Χαρακτηριστική είναι η ποικιλία των αγριολούλουδων (αρκτοστάφυλος, αγριοπανσέδες, πουλσατίλα, βαλεριάνες, καμπανούλες, αγριογαρίφαλα κ.ά.).