ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NASA: Η λειψυδρία ίσως προκαλέσει μελλοντικές συγκρούσεις

leipsidriaΕθνικές συγκρούσεις πιθανόν να προκαλέσει η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού, σύμφωνα με επιστήμονες της NASA.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ερευνητή της NASA, Τζέιμς Φαμιλιέτι: «Η εξάντληση των υπογείων υδάτων είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας, καθώς τα περισσότερα μέρη στα οποία λαμβάνει χώρα είναι κύριες περιοχές παραγωγής τροφίμων».

Και προσέθεσε: «Η Ινδία βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή, και τις ΗΠΑ. Η Κίνα,ιδιαίτερα στις βόρειες πεδιάδες της χώρας, έχει πολύ πιο περιορισμένα αποθέματα νερού από όσο νομίζαμε έως τώρα».

Σύμφωνα με τον Τζ. Φαμιλιέτι, συγκρούσεις που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα νερού συμβαίνουν ήδη, και οι ειδικοί στα θέματα ασφάλειας προβλέπουν ακόμα περισσότερες.

«Στο 90 τοις εκατό των περιοχών όπου υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις σήμερα, υπάρχουν ταυτόχρονα ζητήματα λειψυδρίας. Μην ξεχνάμε πως στη Συρία δεν υπάρχει αρκετό νερό για το γεωργικό τομέα, με αποτέλεσμα πολλοί δυσαρεστημένοι αγρότες της νέας γενιάς να μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα, γεγονός που ευνόησε τις συγκρούσεις», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.