ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Άλσος Αριστοτέλη",Στάγειρα Χαλκιδικής

alsos

Γενικά:

Στο κέντρο του δήμου Αριστοτέλη στην ορεινή Χαλκιδική,στα Στάγειρα βρίσκεται το «Άλσος του Αριστοτέλη»,το οποίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πάρκο για τον κάθε επισκέπτη,με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού.

Σ’αυτό το χώρο φιλοξενείται ο ανδριάντας του αρχαίου φιλόσοφου Αριστοτέλη καθώς επίσης και τα διαδραστικά όργανα που εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα.

 

 

Ποιός ήταν ο Αριστοτέλης:

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 385 π.χ. και αποτέλεσε ένα από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και aristotelisδιδασκάλους της αρχαιότητας.

Συμπληρώνοντας το 20 έτος της ηλικίας του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην ακαδημία Πλάτωνος,στην οποία παρέμεινε επί μια 20ετία,εως το θάνατο του Πλάτωνα.

thleskopoi

Το 348 π.χ. βρέθηλε στην Μυσία όπου και πντρέυτηκε την αδελφή του ηγεμόνα Ερμεία,την Πυθιάδα.Παράλληλα το 345 π.χ. εγκαταστάθηκε στην Μυτηλήνη,από την οποία έφυγε,μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας και μετέβει εκεί ως διδάσκαλος του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η εκπαίδευση του μεγάλου στρατηλάτη από τον Αριστοτέλη διήρκησε 8 χρόνια.

Το 335 π.χ. επέστρεψε στην Αθήνα οπου και ίδρυσε το «Λύκειο»,το οποίο αποτέλεσε χώρο διδασκαλίας και έρευνας.

Ο Αριστοτέλης απεβίωσε στην Χαλκίδα το 322 π.χ. σε ηλικία 63 ετών αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο.

Τι μπορεί να δει κανείς στο πάρκο:

prisma

 

Το Πρίσμα
Στο πρίσμα εισέρχεται το ηλιακό φώς,η ταχύτητα του οποίου αλλάζει στο γυαλί και κατά την έξοδο παρατηρούνται τα χρώματα της Ίριδος .

Ο Υδροστρόβιλος
Μέσω της περιστροφής του μοχλού μεταδίδεται ενέργεια η οποία δημιουργεί δύνη στο υγρό.

Εκκρεμές
Η ενέργεια που ξεκινά στην ταλάντωση μεταδίδεται από το ένα σύστημα στο αμέσως επόμενο λόγω της σύζευξης τους.Η ταλάντωση μειώνεται στο σύστημα που φεύγει και αυξάνεται σε αυτό που μεταδίδεται.ekkremes

 

 

Φακός
Λειτουργεί με φωτόνια.Συγκεκριμένα,ένα φωτόνιο έχει λίγη ενέργεια,όμως στο φακό συγκεντρώνονται πολλά φωτόνια μαζί με αποτέλεσμα η ενεργεία να γίνεται πολύ μεγάλη.

Σφαίρες Αδράνειας
Σ’αυτό το φαινόμενο παρατηρείται η μετάδοση της ορμής από την πρώτη σφαίρα διαδοχικά έως την τελευταία.

 Πεντάφωνο

Αποτελείται από 5 γρανίτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πενταφώνου και χτυπώντας το καθένα παρατηρούμε ότι εξάγει διαφορετικό ήχο.

optikoi diskoi

 

Οπτικοί Δίσκοιkatoptras
Είναι δίσκοι ,που εμπεριέχουν εικόνες ασχημάτιστες,οι οποίοι περιστρεφόμενοι με μεγάλη ταχύτητα,δεν επιτρέπουν στο ανθρώπινο μάτι να αντιλήφθη ότι πρόκειται για διαφορετικές εικόνες. 

Παραβολικά κάτοπτρα
Πρόκειται για την μεταφορά των ηχητικών κυμάτων μέσω του αέρα από το ένα κάτοπτρο στο άλλο.Η ενέργεια συγκεντρώνεται στο κέντρο του κατόπτρου.pentafwno

hliako roloiΗλιακό Ρολόι

Το συγκεκριμένο ρολοι δείχνει την ώρα ακόμη και το μήνα του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε.Επιπλέον,το ηλιακό ρολόι έχει διαφορά από την επίσημη ώρα 1:25 με για την χειμερινή και 25 λεπτά για την θερινή.

 

puxida

Πυξίδα
Στο συγκεκριμένο σημείο,το άλσος του Αριστοτέλη,η πυξίδα απεικονίζει την κατεύθυνση και την απόσταση των πιο γνωστών πόλεων σε σχέση με το άλσος.

 

 

 

sfaires

Τηλεσκόπιο
Μέσω αυτού του οργάνου μπορεί ο επισκέπτης του πάρκου να θαυμάσει την εκπληκτική θέα που απλώνεται με την επιβλητική χερσόνησο του Άθω και τον γραφικό κόλπο της Ιερισσού.enterAlsos9

 

 

Η Αριστοτελική φιλοσοφία έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης.