ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίμνη Πλαστήρα

limni plastira

Γενικά

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Καρδίτσας και υψόμετρο 800μ,με τοπία μαγευτικά και με τα κατάφυτα βουνά ν’αναγκαλιάζουν την λίμνη.Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1960 με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου.Η ιδέα της λίμνης γεννήθηκε το 1928 από τον στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα από όπου και έχει πάρει τα’όνομα της.

 

Τέλος πρωτού ονομαστεί λίμνη Πλαστήρα ονομαζόταν λίμνη ταυρωπόυ λόγω του ομώνυμου ποταμού που βρισκόταν εκεί.Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1980 αποτελεί έναν από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς.

Αξιοθέατα

Φράγμα Λίμνης Πλαστήραfragma

Δημιουργήθηκε το 1959 και έχει μήκος 220μ. και συγκρατεί τα νερά του Ταυρωπού.Το νερό της λίμνης αποτελεί τροφοδότη του υδροηλεκτρικού σταθμού της Δ.Ε.Η. της περιοχής.Επιπλέον, η στην θέση Μούχα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα φιόρδ της λίμνης και το νησάκι Νιάγκα.

votanikos kipos

 

Βοτανικός Κήπος

Ο κήπος βρίσκεται 1,5χλμ βόρεια του Νεοχωρίου.Ο Βοτανικός κήπος είναι μια έκταση 10 στρεμμάτων,στην οποία υπάρχουν στοιχεία της χλωρίδας της περιοχής.Είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ν’αγοράσουν αρωματικά φυτά.

Μονή Κορώνης

Iera Moni Koronis

Η μονή χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα από τον Ιωάννη Κομνηνό β και πήρε τα’ονομα της από την τοποθεσία κορώνα,επειδή βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. και από κάτω απλώνεται ο Θεσσαλικός κάμπος.Ακόμη,στο μοναστήρι φυλάσσεται η Αγία Κάρα του Αγίου Σεραφείμ ο οποίος ασκήτεψε στην μονή και έπειτα έγινε Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου και βρήκε μαρτυρικό θάνατο μετά από βασανιστήρια των Τούρκων στις 4 Δεκεμβρίου 1601.Τέλος,το σώμα του Αγίου Σεραφείμ δεν έχει βρεθεί ακόμη.

panagia pel1

Μονή Παναγίας Πελεκητής

Η Ιερά Μονή της Παναγίας πελεκητής βρίσκεται χτισμένη πάνω σ’ένα απότομο και υψηλό βράχωμα της Πίνδου.Το όνομα Πελεκητή,σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από το γεγονός ότι για να χτιστεί το μοναστήρι στο σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα,έπρεπε να πελεκηθεί ο βράχος με κοπίδι μετά από υπόδειξη της Παναγίας,η οποία παρουσιάστηκε στους μαστόρους και του είπε:"Θα πελεκήσετε τον βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξετε μια εκκλησία που θα ονομαστεί Παναγία Πελεκητή". Επιπρόσθετα, η ίδρυση της μονής ξεκίνησε από τον πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από τον Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό,ο οποίος απεικονίζεται ως κτήτωρ σε δύο τοιχογραφίες του μοναστηριού.

Μουσείο Πλαστήραmouseio plastira

Το μουσείο Πλαστήρα βρίσκεται στο χωριό Μορφοβούνι και είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του «Μαύρου Καβαλάρη»,στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα.Ακόμη,στο μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα,φωτογραφίες και έγγραφα του Νικολάου Πλαστήρα.

Παρατηρητήριο 

parathritirio

Το παρατηρητήριο αποτελεί το ωραιότερο σημείο της περιοχής.Βρίσκεται σε υψόμετρο 1350μ.Παράλληλα, η θέα εντυπωσιάζει και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη λίμνη που απλώνεται μπροστά του,τα χωριά των Τρικάλων,της Καρδίτσας μέχρι και τον Όλυμπο(με καθαρή ατμόσφαιρα),το νησάκι της λίμνης,τα φιόρδ καθώς επίσης και τις καταπράσινες πλαγιές και τις επιβλητικές κορυφές των Αγράφων.Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και επιβλητικό.

Προϊόντα

Ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής όπως κρασί,τσίπουρο,τυρί φέτα,γραβιέρα,τσαλαφούτι,μέλι,μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού και είδη λαϊκής τέχνης,διακοσμητικά καιlimni plastira xioni ξυλόγλυπτα.