ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλάτι Ιμαλαΐων

alati imalaionΤο αλάτι Ιμαλαΐων είναι ένας όρος για το ορυκτό άλας από το Πακιστάν, το οποίο διάφορες εταιρείες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία άρχισαν να πωλούν στις αρχές του 21ου αιώνα.

Εξορύσσεται στην Khewra Salt Mine, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο, που βρίσκεται στην Khewra, Jhelum District, Punjab και στο Πακιστάν στους πρόποδες του Salt Range, περίπου 300 χλμ από τα Ιμαλάια, και 160 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, και 260 χλμ από τη Λαχώρη.

Το άλας μερικές φορές παρουσιάζεται σε ένα κοκκινωπό ή ροζ χρώμα, με ορισμένους κρυστάλλους να έχουν ένα υπόλευκο προς διαφανές χρώμα.

Το 2003 η Βαυαρική υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit. Το πρακτορείο ανέφερε ότι τα άλατα προέρχονται από το Πακιστάν και μπορεί, όπως και όλα τα άλατα, να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αν υπερκαταναλωθούν.
Η χημική σύνθεση του άλατος Ιμαλαΐων περιλαμβάνει 95-96% χλωριούχο νάτριο, εμπλουτισμένο με 2-3% και μικρές ποσότητες από δέκα άλλα ορυκτά. Το ροζ χρώμα οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου.

Χρήση

Συνήθως χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στη θέση των κλασικών επιτραπέζιων αλατιών, σε άλμη, και προϊόντα μπάνιου, όπως άλατα μπάνιου. Τα μπλοκ του αλατιού που χρησιμοποιείται, επίσης, για το σερβίρισμα και την προετοιμασία των τροφίμων. Ψάρια και ορισμένα κρέατα μπορούν να διατηρηθούν για χρήση σε ορισμένα πιάτα.

Μερικά από τα βασικότερα οφέλη του για την υγεία μας είναι τα εξής:

- Συμβάλλει στη ρύθμιση των αποθεμάτων νερού στον οργανισμό
- Εξισορροπεί το pH στο εσωτερικό των κυττάρων (συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου)
- Συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα
- Καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης
- Προωθεί την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το γαστρεντερικό
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
- Υποστηρίζει την αναπνευστική λειτουργία
- Προλαμβάνει τις κράμπες
- Ενισχύει τα κόκαλα
- Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος
- Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της χολής και των νεφρών, σε σύγκριση με το κοινό αλάτι.