ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα τσιπουράδικα του Βόλου

tsipouradikaΜια ιεροτελεστία που έγινε θεσμός για τους ντόπιους αλλά κι αγαπήθηκε από τους επισκέπτες στη Μαγνησία.

Τετρακόσια και πλέον στον αριθμό, τόσο στην παραλία όσο και σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας, τα τσιπουράδικα είναι το σήμα κατατεθέν του νομού.

Ο θεσμός ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή του 1922 στο Βόλο και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι.

Κάθε μεσημέρι μετά την δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι στα γνωστά 25αράκια με τους θαλασσινούς μεζέδες που σερβίρονταν σε μικρά πιατάκια.

Η μεσημεριανή συνάντηση των εργατών στα καφενεδάκια του λιμανιού ήταν μια ιεροτελεστία που πολύ γρήγορα έγινε καθημερινή συνήθεια. Οι παρέες και οι παραγγελίες αυξάνονταν, οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι με την κυρίαρχη πάντα γεύση της άρμης που πρόσφεραν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και τα ψάρια του Παγασητικού.

Έτσι η παράδοση συνεχίζεται έως σήμερα καθιερώνοντας το τσιπουράδικο της γειτονιάς ή της παραλίας το βασικό τόπο συνάντησης των βολιωτών αλλά πλέον όχι μόνο για μεσημεριανή ευχαρίστηση. Η φήμη των ουζερί του Βόλου έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στα τσιπουράδικα η γεύση έχει τον πρώτο λόγο. Γνήσιο τσίπουρο κι ατελείωτη ποικιλία από καλομαγειρεμένους μεζέδες.

Μερικοί από τους μεζέδες που θα βρείτε στα ουζερί είναι καβουροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές, μύδια αχνιστά, κυδώνια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, ξιφίες, σολομούς, ροφούς, παλαμίδες και αστακούς, καλαμαράκια, σουπιές, χταποδάκια, κουτσουμούρες, σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι και πολλούς άλλους μεζέδες, όλοι χειροποίητοι και μαγειρεμένοι με παραδοσιακές συνταγές.