ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φασόλια και όσπρια: Το μέλλον των καλλιεργειών

fasolia11Ρεπορτάζ: newx.gr

Τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στο Ελληνικό τραπέζι.

Είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες καλλιέργειες στη χώρα μας, δεδομένων των χιλιάδων τόνων που εισάγονται, κυρίως από τον Καναδά.

Ο κ. Τάσος Αστρεινίδης κατάγεται από το Νέο Σκοπό Σερρών, από αγροτική οικογένεια, είχε τα ερεθίσματα, τα εργαλεία υπήρχαν, τα χωράφια είναι ιδιόκτητα.

Στο χωριό του, όπως στα περισσότερα άλλωστε, οι αγρότες ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά ο ίδιος είχε στο μυαλό του το κομμάτι της τυποποίησης. Ήθελε, δηλαδή, ένα προϊόν που να μπορεί να τυποποιηθεί.

«Ήθελα αυτό που θα παράγω, να μπορώ άμεσα να το διαθέσω στα ράφια,» τονίζει ο νέος σε ηλικία Τάσος Αστρεινίδης, μιλώντας στο newx.gr.

Η ιδέα της καλλιέργειας φασολιού, καλλιεργήθηκε στο μυαλό του τα τελευταία 5-6 χρόνια. Χρησιμοποίησε ως «πηγή» το internet και διαπίστωσε ότι η χώρα μας εισάγει χιλιάδες τόνους όσπρια.
Το χειμώνα γίνεται η προετοιμασία των χωραφιών, τα οποία σκαλίζονται για να "παίρνουν αέρα" και τα χειμερινά χόρτα να παγώνουν με τα κρύα. Η όλη διαδικασία ξεκινάει από το Μάρτιο οπότε συνήθως γίνεται η σπορά.

Ο Τάσος Αστρεινίδης, όμως, αποφεύγει τη σπορά το Μάρτιο και προτιμά τον Απρίλιο, γιατί- όπως εξηγεί στο newx.gr, το Μάρτιο ο καιρός είναι ακόμη… περίεργος και το φασόλι βγαίνει πολύ γρήγορα, γιατί σπέρνεται επιφανειακά στους 2 πόντους περίπου βάθος και βγαίνει σε δέκα μέρες. «Θέλω να αποφύγω τις παγωνιές,» δηλώνει χαρακτηριστικά ο νεαρός παραγωγός.fasolia 12

Η συγκομιδή γίνεται τέλη Ιουλίου. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι όπως το σιτάρι που μαζεύεται με μηχανή. Πρέπει να το βγάλουμε από το ρίζα, έτσι ώστε να μπορεί να ξεραθεί.

«Το βγάλσιμο φέτος, επειδή βάλαμε αρκετά στρέμματα, έγινε σε συνεργασία με ένα μηχάνημα από την Αλιστράτη, αλλιώς γίνεται με τα χέρια,» υπογράμμισε ο Τάσος Αστρεινίδης.

Το φασόλι είναι ευαίσθητο προϊόν. Η πολλή ζέστη, πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εμφανίσει ασθένειες στο φυτό. Επίσης με τις πολλές και συνεχόμενες βροχές, ασθενεί το φυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο βγάλσιμο, εκείνο το διάστημα τις 3 με 5 μέρες πρέπει να μην έχει βροχές, γιατί αν βραχεί το φασόλι θα ξεραθεί και μαυρίζει.

«Ξεκίνησα δειλά-δειλά με 7 στρέμματα, μετά τα έκανα 12. Είδα όμως ότι αρκετά μαγαζιά ήθελαν χύμα φασόλια, δηλαδή μεγάλες ποσότητες κι αυτό ήταν ένα κίνητρο για να προχωρήσω τις διαδικασίες για να πάρω τη σχετική άδεια και αφού έγιναν όλοι οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες, πήραμε την άδεια και πλέον είμαστε με την επωνυμία «Κτήμα Κατσαμάκη». Ήθελα να αποφύγω τους μεσάζοντες και φυσικά η τιμή είναι διαφορετική,» τονίζει ο Τάσος Αστρεινίδης στο newx.gr.

Το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 250 με 260 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι μεγάλη, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τα Ελληνικά προϊόντα, γιατί είναι ποιοτικά προϊόντα.

Στόχος του Τάσου Αστρεινίδη είναι να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το δίκτυο διάθεσης και όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά:

«Σκοπός μου είναι να τοποθετηθεί πρώτα το προϊόν στα Σερραϊκά ράφια και μετά να βγούμε πιο έξω».
Το «Κτήμα Κατσαμάκη» προς το παρόν διαθέτει φασόλια και ρεβύθια, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα προσθέσει στη γκάμα του και φακή, προϊόν για το οποίο επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με παραγωγούς της Βροντούς, για φασόλια γίγαντες.

«Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση. Οι διαδικασίες όμως εξελίσσονται και οι ανάγκες αυξάνουν, οπότε ήδη σκέφτομαι την απασχόληση κι άλλων ατόμων. Ήθελα να είμαι ανταγωνιστικός στα εισαγόμενα προϊόντα κι έτσι η τιμή είναι λογική. Προτίμησα να ελαχιστοποιήσω το δικό μου κέρδος, προκειμένου το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στην τιμή,» επεσήμανε στο newx.gr ο Τάσος Αστρεινίδης.