ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας- Οι συνταγές των αναγνωστών μας

nistisimo keik sokolatas1Το είδαμε και το λιγουρευτήκαμε από την πρώτη στιγμή που είδαμε τις φωτογραφίες. Ο Στέλιος Μπεκιαρούδης μας έστειλε μια εξαιρετική συνταγή για πεντανόστιμο και νηστίσιμο κέικ σοκολάτας, με φωτογραφίες δικές του, που αποτυπώνουν και το φωτογραφικό του ταλέντο, εκτός από το μαγειρικό.
Στείλτε μας κι εσείς τις συνταγές σας και φωτογραφίες στο info@newx.gr.

Υλικά

-500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-250 γρ. ζάχαρη

-6 κ.σ. κακάο

-1 φακελάκι baking powder

-2 βανίλιες

-2 κ.γλ. σόδα μαγειρική

-2 κούπες (περίπου 400 ml) χυμό πορτοκάλι

-2 κ.σ. ξίδι

-1 καλή πρέζα αλάτι

-1 κούπα ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο αν μας βρίσκεται πρόχειρο

Για το γλάσο:nistisimo keik sokolatas2

-200 γρ. κουβερτούρα

-60 γρ. Μαργαρίνη

-Ξηρούς καρπούς για ντεκόρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι το κακάο, τις βανίλιες και το baking powder σε ένα κόσκινο και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την πρέζα με το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι & το ξύδι.

Την ίδια ώρα σε μια μικρή κανάτα η σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε (θέλουμε βαθύ γιατί φουσκώνει από την σόδα!).
Το προσθέτουμε και αυτό στο μείγμα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα ταψάκι βάζουμε λίγο λάδι, αλείφουμε με ένα πινέλο να πάει παντού και προσθέτουμε το μείγμα μας.

Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 35 με 40 λεπτά (να βγει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα καρφώσουμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το εσωτερικό του) ή σε αντίσταση- αν δεν έχουμε αέρα- στους 180 με τα ίδια λεπτά.

Για το γλάσο, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα ενώ προσθέτουμε την λιωμένη μαργαρίνη μας και ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχει μια όμορφη γυαλάδα. Αν βαριόμαστε να λιώσουμε την μαργαρίνη την προσθέτουμε από την αρχή και αυτή στο μπεν μαρί με την σοκολάτα, αλλά ποτέ δεν την βάζουμε κρύα ενώ έχει λιώσει η σοκολάτα. Καλή σας όρεξη !