ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χωνάκια πίτσας- Οι συνταγές των αναγνωστών μας

pitsa xonakiaΣε ποιον δεν αρέσει η πίτσα; Φυσικά σε μικρούς και μεγάλους. Μία ιδιαίτερη και πεντανόστιμη συνταγή για χωνάκια πίτσας, μας έστειλε η φίλη και αναγνώστρια Ρένα Λίτσου.

Υλικά

1 φακελάκι μαγιά ξερή

150ml νερό χλιαρό

250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κ.γ. αλάτι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1φλ.σαλτσα ντομάτας έτοιμη η σπιτική

Για τη γέμιση

200γραμ.ζαμπόν από ωμοπλάτη (2 κομμάτια των 100γραμ.) σε μικρούς κύβους

200γραμ.μοτσαρέλα «σκασμένη» σε μικρά κομμάτια

φρεσκοκομμένο πιπέρι

2κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 ml χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 20 λεπτά). Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το μίγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο- λίγο το υπόλοιπο νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή ελαστική ζύμη.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μία ώρα ίσως και λιγότερο ανάλογα με την ζέστη του χώρου). Κόβουμε μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου και φτιάχνουμε κώνους ύψους 10 εκατοστών και διαμέτρου 6 εκατοστών περίπου. Προθέρμανση με το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Μ' ένα μαχαίρι κόβουμε κομμάτια σε σχήμα τραπεζιού.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι γύρω από έναν αλουμινένιο κώνο και τα ακουμπάμε όλα μαζί σε λαμαρίνα στρωμένη με αυτοκόλλητο χαρτί. Ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά. Βγάζουμε τα χωνάκια από το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Παίρνουμε ένα σκεύος ψηλό που όμως να χώρα στο φούρνο και το γεμίζουμε με όσπρια (π.χ. φασόλια κ.α.).

Στήνουμε εκεί τα χωνάκια και βάζουμε στο καθένα από μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας, λίγους κύβους ζαμπόν και κομματάκια μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι και λίγη παρμεζάνα. Ψήνουμε τα χωνάκια στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν.

Καλή σας όρεξη!