ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγειρέψτε λαχταριστό μαντί με ρεβίθια

mantiΜία ιδιαίτερη και αγαπημένη συνταγή, μας έστειλε η αναγνώστριά μας Δήμητρα Κασμερίδου, την οποία και ευχαριστούμε.
Μαγειρέψτε τα παραδοσιακά μαντί με ρεβίθια και η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά

Ζυμάρι
2 ποτήρια χλιαρό νερό
800 γραμμάρια αλεύρι
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Γέμιση
½ κιλό χοντρά ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
πελτέ τομάτας (όσο κόκκινο το θέλουμε)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το ταψί

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για τουλάχιστον 8 ώρες σε χλιαρό νερό, με αλάτι.

Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε. Μόλις βγάλουν αφρό, πετάμε το νερό και τα ξεπλένουμε καλά.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αφήνουμε να βράσει, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε με τα ρεβίθια, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ και το λάδι.
Μόλις γίνουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τα ρεβίθια από το ζουμί, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να κρυώσουν.

Δεν πετάμε το ζουμί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα δύο ποτήρια χλιαρό νερό, αλάτι, λάδι και σιγά- σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε για μισή ώρα, περίπου, μέχρι να «ξεκουραστεί» και χωρίζουμε σε 4-5 μπάλες.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα χωρίζουμε σε λωρίδες και μετά σε τετραγωνάκια.

Σε κάθε τετραγωνάκι βάζουμε ένα ρεβίθι και τα σχηματίζουμε ως βαρκούλες.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα κομμάτια πολύ πυκνά, το ένα κολλητά με το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Βράζουμε ξανά το ζουμί και το ρίχνουμε στο ταψί, μέχρι να καλυφθούν τα μαντί.
Το βάζουμε ξανά στο φούρνο και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσουν όλο το ζουμί.