ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπιτικοί πατατοκεφτέδες

fried mashed potato balls 2Νόστιμος, εύκολος και υγιεινός μεζές είναι οι πατατοκεφτέδες.

Με λίγα και απλά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε μια μοναδική γεύση.

Η πατάτα γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών.

Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι.

Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι γνωστή στην Ελλάδα και αποτελεί τμήμα της βασικής διατροφής του πληθυσμού. Στην Ελλάδα την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. 

Η παραγωγή πατάτας ήταν πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια των Παγκοσμίων πολέμων, αφού έθρεψε και κράτησε ζωντανούς πολλούς ανθρώπους.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό, υγρό κλίμα. Η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης.

potatosΓια να επιστρέψουμε στο μεζεδάκι μας.

ΥΛΙΚΑ για 30 κεφτέδες:

700 γρ. πατάτες
300 γρ. τριμμένη φέτα
2 αυγά
1/2 φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 φλυτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Αλάτι και Πιπέρι
Αλεύρι όσο χρειαστεί
Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Έπειτα λιώνουμε τις πατάτες σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και αλεύρι, μέχρι το μείγμα να πήξει, έτσι ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε.

Χρησιμοποιούμε το μείγμα για να κάνουμε τα κεφτεδάκια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για 30 με 40 λεπτά στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, αλευρώνουμε τους πατατοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε. Μόλις «πάρουν χρώμα» τους γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Ο μεζές μας είναι έτοιμος και φυσικά σερβίρεται ζεστός.

Μπορούμε να τους συνοδέψουμε με τζατζίκι και φρέσκια ντομάτα.

Καλή σας όρεξη!