ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραδοσιακά γιαπράκια

giaprakiaΤο λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές. Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο.

Υλικά για γέμιση:

o 600 γρ μοσχαρίσιος κιμάς

o 500 γρ χοιρινός κιμάς1 φλ ρύζι

o 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη

o αλάτι

o πιπέρι

o κόκκινο πιπέρι

o μπούκοβο

o 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας

o 1 φλ του καφέ κρασί μαύρο ή κόκκινο

o χυμό από 1 λεμόνι ή 1 κουτ γλ ξινό (μπαχαρικό)

o 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη

o Λάχανο ζεματισμένο

o πελτές

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο σκεύος.

2. Παίρνουμε τα φύλλα από το λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια.

3. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά.

4. Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές σε μια κατσαρόλα. Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε το σκληρό μέρος απ το λάχανο, για να μη κολλήσουν τα γιαπράκια και απομείνουμε με την όρεξη!!

5. Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

6. Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι.

7. Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο, ρίχνουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ το λάχανο.