ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με τυρί

kolokithopita almyriΟ καρπός της κολοκυθιάς είναι ογκώδης, σφαιρικός και φτάνει πολλές φορές και τα 50 κιλά βάρος αν και έχουν αναφερθεί και ακόμα πιο βαριές κολοκύθες. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, σε πίτες γλυκές ή αρμυρές και για διακοσμητικούς σκοπούς.

Υλικά

(για 11 φύλλα)

1 κιλό αλεύρι

½ φλιτζανάκι ελαιόλαδο λίγο αλάτι νερό όσο πάρει για τη γέμιση

1 μέτρια κολοκύθα

1½ φλιτζάνι ρύζι

750 γρ. φέτα τριμμένη

4 αυγά χτυπημένα

1 ποτήρι ελαιόλαδο αλάτι για την επάλειψη των φύλλων

2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση (για το φύλλο)

Σε λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι προσθέτοντας όσο νερό πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ομοιόμορφη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη «να σταθεί» για 1 ώρα. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 11 μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε πολύ λεπτά φύλλα.

Για τη γέμιση:

Τρίβουμε την κολοκύθα, την αλατίζουμε και τη στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά της. Σε λεκάνη την ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, το ρύζι που έχουμε μουσκέψει και το λάδι. Στρώνουμε σε ταψί πέντε φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Απλώνουμε το ¼ της γέμισης και τη σκεπάζουμε με τα επόμενα δύο φύλλα λαδώνοντας τα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή άλλες τρεις φορές. Χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι ελαφρά το τελευταίο φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στους 200 οC για 40-45 λεπτά. Προς το τέλος, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η πίτα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.