ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μανιτάρια Μαγειρευτά

manitaria mageireftaΤα μανιτάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, η οποία καθιστά δύσκολη την ανάλυση της θρεπτικής τους αξίας.

Η ενέργεια που θεωρητικά αποδίδουν, όταν καταναλίσκονται ωμά ή μαγειρεμένα, είναι μικρή, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό (90%).

Νόστιμη ομελέτα με φέτα και πιπεριές

omeleta fetaΠροβληματίζεστε για το τι θα μαγειρέψετε και δεν έχετε χρόνο; Το newx σας προτείνει μία πεντανόστιμη ομελέτα, διαφορετική από τις άλλες.

Υλικά (για 2 άτομα)

6 αυγά

2 πολύχρωμες πιπεριές

Φέτα τριμμένη

Κρεμμύδι ξερό

Λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Φασολάδα με παστό χοιρινό

Fasolada me pasto xoirinoΗ κύρια απασχόληση των κατοίκων της Πρέσπας, σήμερα, είναι η καλλιέργεια των φασολιών. Τα φασόλια της Πρέσπας είναι βραστερά και νόστιμα και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ

4 φλιτζάνια φασόλια πλακέ

1 κρεμμύδι

Παραδοσιακά γιαπράκια

giaprakiaΤο λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές. Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες είτε μαγειρεμένο.

Υλικά για γέμιση:

o 600 γρ μοσχαρίσιος κιμάς

o 500 γρ χοιρινός κιμάς1 φλ ρύζι

o 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη

Κατσικάκι σιγοψημένο με μαστίχα Χίου, ντομάτες και τραχανά

katsikaki me mastixa xiouΟ τραχανάς είναι ένα πλούσιο πολύ γευστικό παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό. Έχει ως γνωστόν μια «γλυκιά» και μια «ξινή» εκδοχή.

Στο πιάτο αυτό, η χρήση της Μαστίχας Χίου είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Υλικά (Για 4 μερίδες)

• 1 κιλό άπαχο κρέας από κατσικάκι

• 10gr κρυστάλλους Μαστίχας Χίου

• 1/2 φλιτζ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

• 2 φύλλα δάφνης

• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

Φασολάδα με κόκκινη πιπεριά

φασολιαΗ φασολάδα ανήκει στα αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων και συχνά την επιλέγουμε τους χειμερινούς μήνες, που το κρύο είναι εντονότερο.

Φυσικά εκτός από την καλή παρέα η φασολάδα θέλει τσίπουρο και αλμυρούς μεζέδες.

Το www.newx.gr θα σας παρουσιάσει το αγαπημένο μας φαγητό συνδυασμένο με δυόσμο και κόκκινη πιπεριά.

Ιμάμ μπαϊλντί

Ιμαμ 5

Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)», επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης, που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του.

Το βασικό συστατικό του ιμάμ μπαϊλντί είναι οι μελιτζάνες και τα κρεμμύδια.

Υλικά:

-10 μελιτζάνες (κανονικές)

-5 μεγάλα κρεμμύδια

-3 σκ. σκόρδο

Νόστιμος, γρήγορος, δροσερός μεζές

tomata1Το newx προτείνει μία σειρά από νόστιμα και δροσερά συνοδευτικά για το φαγητό μας και φυσικά, να είναι εύκολα.

Μπορούν, επίσης, να αποτελούν κι ένα γρήγορο, υγιεινό βραδινό.

Υλικά

3 τομάτες

2 παξιμάδια

Φέτα τυρί

Πέστροφες ψητές

pestrofa psitiΗ πέστροφα είναι ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, με μήκος περίπου 70 εκατοστά και βάρος ένα κιλό. Το μέγιστο καταγεγραμμένο μήκος είναι 140 εκατοστά και το μέγιστο βάρος 50 κιλά. Μπορούν να ζήσουν μέχρι 38 χρόνια.

Κουραμπιέδες Καρβάλης

kourabiedes karvalisΟ κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικόKurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Υλικά

600 γρ. αμύγδαλο ψίχα
με τη φλούδα

Χταπόδι με πιλάφι

xtapodi me pilafiΦοβερό χταποδάκι με πιλάφι. Εξαιρετική συνταγή. Στείλτε κι εσείς τη συνταγή σας, με τη φωτογραφία του πιάτου σας, στο info@newx.gr.

Υλικά

1 χταπόδι

1 φλυτζάνα ρύζι

1 κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Λάχανο με κρέας

988a0120433a6bf77d7b934921d182c3 laxano me kreasΘεωρείται «χειμωνιάτικο» φαγητό, ωστόσο- κατά την άποψή μας- το απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Μια μοναδική συνταγή από το newx.gr, για εξαιρετικό λάχανο με κρέας.

Υλικά

1 λάχανο μέτριο προς μεγάλο

1 κιλό μοσχάρι

2 καρότα

Μαντηλάκια (μοσχάρι με μελιτζάνες)

mantilakiaΗ μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο κλασικός ελληνικός μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί).

Η μελιτζάνα έχει μικρή θρεπτική αξία και χαρακτηριστική γεύση. Περιέχει μία πρασινωπή ουσία, τη στρυχνίνη, που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Υλικά (4 άτομα)