ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Πανόραμα η τελετή απονομής βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού

mathitikos diagonismos4419Με την απονομή βραβείων στους νικητές και επαίνων σε όσους διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Απόστολου Σαμανίδη 21, Δημαρχείο Πανοράματος) η τελική φάση του 2ου Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού που περίμεναν με αγωνία δεκάδες μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στον λογοτεχνικό διαγωνισμό, που είχε στόχο να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράσουν τη φαντασία τους με λογοτεχνική ευαισθησία και διεξήχθη σε δύο κατηγορίες/ηλικιακές ομάδες, α) την Β' και Γ' Γυμνάσιου, και β) την Ε' και ΣΤ' Δημοτικού συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες.

Η αξιολόγηση των κειμένων έγινε από ειδική επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό και στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά παιδαγωγοί και συγγραφείς, ενώ τα έργα και των δύο κατηγοριών που θα διακριθούν θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Στην ειδική τελετή βράβευσης θα απονεμηθούν αντίστοιχα:
στην κατηγορία (μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου) 1ο, 2ο και 3ο βραβείο «Γιώργος Σκαμπαρδώνης» στους μαθητές που θα διακριθούν καθώς και τιμητικοί έπαινοι συμμέτοχης.
στην κατηγορία (μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού) 1ο, 2ο και 3ο βραβείο «Έφη Νούσκα» στους μαθητές που θα διακριθούν καθώς και τιμητικοί έπαινοι συμμέτοχης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα βραβεύσει τον Θεσσαλονικιό δημοσιογράφο και πολυβραβευμένο συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Μορφωτικού της Ιδρύματος, ενώ είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και τα περιοδικά «Θ-97» (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), «Τάμαριξ», «Χίλια Δέντρα», «Πανσέληνος» (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Awοrds Newspapersdesign, 2000») και «Επιλογές» της Κυριακάτικης «Μακεδονίας». Διηύθυνε επί δύο χρόνια την πολιτιστική ζώνη του 102 Fm της ΕΡΤ- 3 κι έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, όπως «Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη 1912-1985», «Ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης» κ.α. Μεταξύ άλλων τιμήθηκε το 1993 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, για τη συλλογή διηγημάτων του Η στενωπός των υφασμάτων, καθώς επίσης με το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω το 2004 για τη συλλογή διηγημάτων Επί ψύλλου κρεμάμενος. Το 2010 έλαβε το Βραβείο Ιδρύματος Μπότση και το 2012 το Βραβείο "Πέτρος Χάρης" της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ολλανδικά, τα τσέχικα, τα εβραϊκά, τα ουγγρικά και τα ιταλικά.

Χαιρετισμό προς τους μικρούς λογοτέχνες θα απευθύνουν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας, Ελένη Γιαννούδη, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.

Προσκεκλημένοι είναι όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και οι γονείς τους καθώς και διευθυντές των σχολείων, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς.