ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η δίαιτα που βοηθάει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ

diaita alzheimerΚαταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές, μπορείτε να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να διατηρήσει τις λειτουργίες του σε καλό επίπεδο και να τον προστατεύσετε από το Αλτσχάιμερ.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει ότι κάνει η δίαιτα MIND.Είναι γνωστό ότι οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην γενικότερη υγεία, όσο και ειδικότερα στην υγεία του εγκεφάλου. Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) είναι ένας συνδυασμός δύο τύπων διατροφής που έχουν γνωστά οφέλη για την υγεία - Μεσογειακή και DASH- ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη ή την αργή εξασθένηση των λειτουργιών του εγκεφάλου.Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ κατά 53% σε όσους την ακολουθούν πιστά και κατά 35% σε όσους την ακολουθούν πιο χαλαρά.

 

Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ομάδες τροφών: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί.

Πώς θα την αφομοιώσετε στο καθημερινό σας μενού:

Πρωτεΐνη
Ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής συνιστά την κατανάλωση φασολιών κάθε δεύτερη μέρα, πουλερικών δύο φορές την εβδομάδα και ψαριών μία φορά την εβδομάδα. Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και χαμηλές σε κορεσμένα λίπη, γεγονός που τις καθιστά καλές όχι μόνο για τη γενική υγεία σας, αλλά και για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Λαχανικά και σιτηρά
Θα χρειαστείτε μια σαλάτα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ένα οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως κάθε μέρα. Οποιοδήποτε λαχανικό έχει θετική επίδραση, αλλά το λάχανο, το κατσαρό λάχανο και το σπανάκι αποτελούν τις ιδανικές επιλογές. Αν και υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με τον ρόλο των δημητριακών στη λειτουργία του εγκεφάλου, φαίνεται να έχουν πολύ καλή επίδραση. Ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός, ωστόσο οι επιστήμονες εικάζουν ότι σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι τροφές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σνακ
Οι ξηροί καρποί και τα βατόμουρα είναι ιδανικά σνακ, καθώς και τα δύο έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Τα βατόμουρα και οι φράουλες, ιδίως, μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να διατηρήσει τις λειτουργίες του στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και να επιβραδύνει τα συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Καταναλώστε πέντε μερίδες την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και δύο ή περισσότερες μούρα.

Κρασί
Το κρασί έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και βοηθά στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε αρκετές μελέτες. Ωστόσο, το κλειδί είναι το μέτρο, δηλαδή αυτό που συστήνουν και οι διεθνείς οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ: ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για την εμφάνιση άνοιας.

Ελαιόλαδο
Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα και προστατεύει από την άνοια. Προσθέστε το στο ψωμί, στη σαλάτα, στα ζυμαρικά, στα μαγειρεμένα χόρτα ή σε οποιοδήποτε άλλο πιάτο. Χρησιμοποιήστε το ως κύριο λάδι μαγειρέματος.

Ανθυγιεινές ομάδες
Η δίαιτα MIND περιορίζει κυρίως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τη μαργαρίνη, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό. Περιοριστείτε, λοιπόν, σε λιγότερες από 4 μερίδες την εβδομάδα κόκκινο κρέας, σε λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας βούτυρο /ημέρα και σε λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα τυρί πλήρες σε λιπαρά, τηγανητά και fast food.
Πηγή: stogiatro.gr