ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

4 ανησυχητικά σημάδια: Τι φανερώνει η γλώσσα σας για την υγεία σας;

glwssa222-orig

Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγάλη προσοχή στα σημάδια του σώματός τους παραμελώντας σχεδόν πάντα τα σημάδια της στοματική τους κοιλότητας. Το ξέρετε όμως πως και η γλώσσα σας μπορεί να θέλει να σας δώσει κάποιο μήνυμα για την υγεία σας και εσείς να την αγνοείτε; 

Φροντίστε να την παρακολουθείτε τακτικά και φανείτε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε πιθανή αλλοίωσή της.
Δείτε μερικά από τα σημάδια που μπορούν να εμφανιστούν στη γλώσσα σας και τι μπορεί αυτά να σημαίνουν:

Άσπρα σημάδια: Εάν παρατηρήσετε να γεμίζει η γλώσσα σας από τα συγκεκριμένα άσπρα σπιθουράκια, προσπαθήστε να τη βουρτσίζετε κάθε πρωί και βράδυ για δύο περίπου εβδομάδες. Αν η γλώσσα σας βρει και πάλι το χρώμα της, τότε η εμφάνισή τους οφειλόταν σε θέμα υγιεινής. Αν πάλι όχι, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό. Τέτοιου είδους σημάδια εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους που καπνίζουν, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, γνωστά και ως συμπτώματα της λευκοπλακίας. Επίσης, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες είναι πολύ πιθανό να τα εμφανίσουν.
Έντονες γραμμώσεις: Μία τέτοια εμφάνιση μπορεί να σηματοδοτεί μία φλεγμονώδης νόσο, τον ομαλό λειχήνα του στόματος και οφείλεται σε ενδογενή αίτια. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας , ο οποίος και θα κρίνει αν χρειάζεται να σας χορηγηθεί κάποιο φάρμακο. Ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε πόνο, αυτός θα παρακολουθήσει τα συμπτώματα και θα κρίνει κατά πόσο τα σημάδια αυτά είναι αθώα ή όχι για την υγεία σας.

Ερυθρότητα: Βλέπετε την γλώσσα σας πολύ κόκκινη; Ίσως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας, γιατί αποτελεί ένα από τα σημάδια που θέλουν να σας προειδοποιήσουν πως περνάτε ατροφική γλωσσίτιδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει έλλειψη βιταμινών και κυρίως της Β12. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει ποια συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει λάβετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Βέβαια η ερυθρότητα της γλώσσας εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν πολύ ξηρό στόμα. Αν ανήκετε, λοιπόν, στην κατηγορία αυτή, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να προτιμάτε παστίλιες χωρίς ζάχαρη.

Εξογκώματα στους γευστικούς υποδοχείς: Το σημείο αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος της γλώσσας σας και μικρά εξογκωματάκια είναι πιθανό να εμφανιστούν κάποια στιγμή. Ίσως να οφείλονται σε μία προσωρινή φλεγμονή, η οποία μάλιστα μπορεί να επιδεινωθεί και να μεγαλώσει, αν καταναλώσετε κάτι ζεστό. Μία άλλη ερμηνεία τους είναι η εμφάνιση ενός έρπη. Και για τις δύο περιπτώσεις υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία που θα σας ανακουφίσει από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Πηγή: http://www.focusfm.gr/